Ως τη δυσκολότερη χρονιά, μεταπολεμικά, χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Κουλαϊδής, το σχολικό έτος που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.

Τα κενά που θα υπάρξουν στις θέσεις εκπαιδευτικών τόσο στα δημοτικά όσο και στα γυμνάσια-λύκεια θα είναι τεράστια, δεδομένου ότι θα γίνουν μόλις 600 προσλήψεις, ενώ οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τις 12.000.

Κενά θα υπάρξουν και στη διάθεση των σχολικών βιβλίων, καθώς έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι αποχωρήσαντες ήταν 11.000, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 12.000, καθώς οι εκπαιδευτικοί σπεύδουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν από το δημόσιο.

Ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός των νέων διορισμών ωθεί τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να κάνουν λόγο για πρωτοφανή συρρίκνωση της Παιδείας.

Εκτιμούν μάλιστα ότι πολλά σχολεία θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό δασκάλων και καθηγητών.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης συμφωνεί με τις προβλέψεις του Βασίλη Κουλαϊδή ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Εκτιμά ότι τα προβλήματα θα φανούν από την πρώτη στιγμή και το έργο των εκπαιδευτικών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Κενά θα υπάρξουν και στη διάθεση των σχολικών βιβλίων, καθώς έχουν παρατηρηθεί μεγάλες καθυστερήσεις στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

Ο Βασίλης Κουλαϊδής διαβεβαιώνει ότι οι μαθητές θα εφοδιαστούν με τα απαραίτητα βιβλία, αλλά όπως εξηγεί στην αρχή της χρονιάς θα τους παραδοθούν τα βιβλία με ύλη που διδάσκεται στην αρχή και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Αυλαία με κινητοποιήσεις

Προβλήματα όμως τη νέα σχολική χρονιά ίσως προκύψουν και από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Στις 3 Αυγούστου η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με την έναρξη των μαθημάτων, στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ συντονίζει τις κινήσεις της με την Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό «μέτωπο» κινητοποιήσεων.

Οι μορφές και η διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των δασκάλων θα οριστικοποιηθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σε συντονισμό με την ΟΛΜΕ, αλλά και την ΑΔΕΔΥ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα news247.gr, σε ανοιχτή επιστολή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας προς τον πρωθυπουργό τονίζεται ότι «οι δάσκαλοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στους μισθούς και ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook