Δείτε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Εδώ και πολλά χρόνια συνάδελφοι έχουν διασώσει, καθαρίσει, επιδιορθώσει, μελετήσει, καταγράψει και φωτογραφήσει εκατοντάδες παλαιά όργανα και εποπτικά μέσα διδασκαλίας. Η ανεκτίμητη συλλογή η οποία χρονολογείται  από το 1912, προέρχεται από τις παλιότερες σχολικές μονάδες του Νομού μας όπως το 1ο, 2ο  Γυμνάσιο-Λύκειο Χανίων , Βάμου , Καντάνου , Παλαιόχωρας .  Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί συνδέοντας το παλαιό με το νέο. Αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί μοναδική περίπτωση τέτοιας έκτασης (πλούσια και πολυπληθή εκθέματα),  σε ολόκληρη την Ελλάδα.  Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για την  λειτουργία του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων. Το Μουσείο θα καταγράφει την ιστορία των εποπτικών οργάνων των σχολικών μονάδων  αλλά θα λειτουργήσει και ως εργαλείο  για τους καθηγητές, δασκάλους και μαθητές  βοηθώντας  στη καλύτερη προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών. Ο χώρος όμως που έχει παραχωρηθεί είναι ακατάλληλος και χρειάζεται επισκευή. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων:

1. Συγχαίρει τους συναδέλφους για την προσπάθεια και δηλώνει αρωγός στο δύσκολο έργο τους. H προσπάθεια αυτή είναι δείγμα της προσφοράς των εκπαιδευτικών, που με το μεράκι και τη δουλειά τους στηρίζουν το Δημόσιο σχολείο, περισσότερο από ό,τι τους αναλογεί.
2. Καλεί τον Δήμο Χανίων και κάθε αρμόδιο φορέα να συνδράμει άμεσα στην κατεύθυνση της επισκευής και λειτουργίας του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων.

3.Καλεί το Δήμο Χανίων να αντιμετωπίσει άμεσα και συνολικά, ως οφείλει, το οξύτατο πρόβλημα συντήρησης και επισκευής των κτηριακών υποδομών όσων σχολικών μονάδων υπάρχουν στα Χανιά, καθώς για μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και απαραίτητη προϋπόθεση της ασφάλειας των μαθητών μας. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων για τα παραπάνω θέματα:

1.    θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους του Δήμου Χανίων
2.    Θα αναδείξει τα παραπάνω θέματα μέσω του εκπροσώπου της ΕΛΜΕ στην επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χανίων