Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη για πρώτη φορά δημιούργησαν ένα "ηλεκτρονικό δέρμα", το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα λειτουργιών, όπως η παρακολούθηση της καρδιάς και του εγκεφάλου, η υποβοήθηση του λόγου, ο έλεγχος των προσθετικών άκρων κ.α.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εξελιγμένος εύκαμπτος αισθητήρας, πάχους μόλις μιας ανθρώπινης τρίχας, που μοιάζει με τατουάζ και προσκολλάται εύκολα στο δέρμα, όπως εξίσου εύκολα τεντώνεται και αποσπάται, ίσως μια μέρα αντικαταστήσει τα άβολα και ογκώδη ηλεκτρόδια διαφόρων συμβατικών συσκευών, επιτρέποντας στους γιατρούς να μαθαίνουν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων χωρίς την χρήση άλλου εξοπλισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζον Ρότζερς του πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC, το "Nature" και το "New Scientist", ανέφεραν ότι, προς το παρόν, το "τατουάζ" μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες μέρες κάθε φορά, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μένει στο δέρμα για μήνες. Το ηλεκτρονικό "δέρμα" τοποθετείται σχεδόν οπουδήποτε και είναι σε θέση να κάνει πράγματα που δεν μπορούν οι παραδοσιακοί ιατρικοί αισθητήρες, όπως για παράδειγμα, αν τοποθετηθεί στο λαιμό, να αντιλαμβάνεται τις λέξεις αρκετά καλά για να ελέγξει ένα απλό βιντεοπαιγνίδι στον υπολογιστή.

Το "τατουάζ" θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει ανθρώπους με λαρυγγικές παθήσεις να επικοινωνήσουν ή θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάστασης πρόωρα γεννημένων μωρών ή, ακόμα, να αξιοποιηθεί από φυσικοθεραπευτές. Το ηλεκτρονικό "δέρμα" περιέχει αισθητήρες, αντένες, διόδους εκπομπής φωτός (LED) και άλλα κυκλώματα, όλα σαν "σάντουιτς" ανάμεσα σε δύο προστατευτικά στρώματα. Τροφοδοτείται ενεργειακά από ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες ή από επαγωγικά πηνία.

Το "σάντουιτς" κάθεται πάνω σε ένα εύκαμπτο φύλλο πολυεστέρα που μιμείται τις φυσικές ιδιότητες του δέρματος. Το "τατουάζ" είναι αρκετά λεπτό για να προσκολλάται στο φυσικό δέρμα χάρη στις λεγόμενες "δυνάμεις βαν ντερ Βάαλς" που συγκρατούν μεταξύ τους τα μόρια των στοιχείων. Οι ερευνητές εργάζονται ήδη για να προσθέσουν στο τεχνητό "δέρμα" νέα εξαρτήματα, όπως πιεζοηλεκτρικές συσκευές που θα παρέχουν ενέργεια μόνο με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, μικροσκοπικές μπαταρίες και "τσιπ" ασύρματης επικοινωνίας για το "φόρτωμα" δεδομένων ή εντολών.
Σε πρώτη φάση, το ηλεκτρονικό "δέρμα" είναι αρκετά ακριβό, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι σταδιακά, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του, θα φθηνύνει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο ηλεκτρονικός αισθητήρας χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στα πόδια, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μετρήσεις ήταν εξίσου αξιόπιστες με αυτές που είχαν γίνει με τη χρήση ηλεκτροδίων.

Όταν ο αισθητήρας εφαρμόστηκε στο λαιμό, κατάφερε να εντοπίσει διαφορές κατά την εκφορά των λέξεων «πάνω», «κάτω», «δεξιά», «αριστερά» και «σταμάτα».

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η τεχνολογική καινοτομία ίσως αντικαταστήσει σύντομα τα καλώδια και ηλεκτρόδια, ενώ αναμένεται να έχει και εφαρμογή στην παρακολούθηση πρόωρων νεογνών και διάγνωσης της υπνικής άπνοιας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα έχουν πολύ πιο έγκυρα συμπεράσματα για τη δραστηριότητα του εγκεφάλου υπό φυσιολογικές συνθήκες, καθώς το εργαστηριακό περιβάλλον επηρεάζει όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους μελέτες.

Ο ηλεκτρονικός αισθητήρας μπορεί να παραμένει στο δέρμα έως και 24 ώρες και δεν ερεθίζει το δέρμα.

Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα της μεγαλύτερης παραμονής του αισθητήρα στο δέρμα, καθώς το τελευταίο παράγει διαρκώς νέα κύτταρα, ενώ αυτά που βρίσκονται στην επιφάνεια του απορρίπτονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο αισθητήρας θα πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο εβδομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.