Πριν από δεκαπέντε χρόνια, το 1996, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκανε το κρυφό όνειρο των περισσότερων Ελλήνων πραγματικότητα: έναν περίπατο σε αρχαιολογικό χώρο υπό το φως της πανσελήνου.

Ωστόσο, οι περίπου 15.000 ρομαντικοί που είδαν την αυγουστιάτικη πανσέληνο από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης πέρυσι, δεν θα επαναλάβουν το εγχείρημα αυτό και φέτος.

Η αύξηση της κίνησης κατά 35% που προέβλεπαν οι ειδικοί ήταν αρκετή για να οδηγήσει την Α΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να κλείσει τις πόρτες του ιερού βράχου στο κοινό στις 13 Αυγούστου. Ωστόσο, αρκετές θα είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή την μεγαλύτερη πανσέληνο του έτους.

Έτσι, η φετινή πανσέληνος της 13ης Αυγούστου θα έχει ανοιχτούς 75 αρχαιολογικούς τόπους – πέρσι ήταν 81 και πρόπερσι 90.

Σε σαράντα έναν από αυτούς θα δοθούν μουσικές εκδηλώσεις και σε πέντε θεατρικές. Μια μουσικοθεατρική παράσταση και μια προβολή ταινίας αρχαιολογικού περιεχομένου συμπληρώνουν το προφίλ των φετινών υποστηρικτικών εκδηλώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας \”Ελευθεροτυπία\”, το μεγάλο καλλιτεχνικό όνομα απουσιάζει, αφού η πλειονότητα των χορηγών είναι δημοτικές επιχειρήσεις.

Ο λόγος για το κλείσιμο της Ακρόπολης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, είναι ότι οι προηγούμενοι εορτασμοί σημαδεύτηκαν από σοβαρά προβλήματα, συνωστισμοί, εκνευρισμοί, καθυστερήσεις, αλλά και φαινόμενα παραβατικότητας. Παράλληλα τονίζει πως υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως στο σημείο της μεταλλικής κλίμακας του Μνημείου του Αγρίππα, το οποίο είναι κατηφορικό και σκοτεινό.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότεροι από 60 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά το συγκεκριμένο βράδυ, για όσους επισκέπτες θελήσουν να τα επισκεφθούν υπό το φως της Πανσελήνου.

Ο μόνος ιδιώτης, ο οποίος βάζει το χέρι στην τσέπη, ονομάζεται Hotel Cazino Loutraki, που φέρνει, με την υποστήριξη της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα, υψηλής ποιότητας σύνολα δωματίου: \”Trio Mozarteum\”, \”Altenberg Trio\”, \”Minetti Quartett\”.

Τυχεροί θα είναι οι επισκέπτες της αρχαίας Κορίνθου, της αρχαίας Νεμέας και της αρχαίας Σικυώνας.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού οργανώνουν και υποστηρίζουν τη συναυλία που θα δοθεί στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Αυτό θα είναι το αντίδωρό τους, γιατί η Ακρόπολη δεν θ\’ ανοίξει για την ασφάλεια του κοινού. Ο γερανός που έχει στηθεί για αναστηλωτικές εργασίες του Παρθενώνα έχει περιορίσει αρκετά τον επισκέψιμο χώρο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook