Για φαινομενικά νόμιμες αποφάσεις που βασίστηκαν σε αποκρύψεις εγγράφων και παραπλάνηση των μελών του δημοτικού συμβουλίου ώστε να διαγράφουν πρόστιμα σε καταστηματάρχες των Χανίων, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος, Μιχάλης Βλαχάκης.

Σε συνέχεια της κόντρας που ξεκίνησε μεταξύ του αντιδημάρχου Χανίων, Μιχάλη Βλαχάκη με τον πρώην αντιδήμαρχο επί θητείας Μανώλη Σκουλάκη, Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ο κ. Βλαχάκης προχώρησε σήμερα σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία κάνοντας λόγο για φαινομενικά νόμιμες αποφάσεις διαγραφής προστίμων σε καταστηματάρχες των Χανίων για χρήση κοινόχρηστου χώρου.

Όπως είπε αποκρύφθηκαν έγγραφα με αποτέλεσμα να παραπλανηθεί το σώμα του δημοτικού συμβουλίου που ψήφιζε διαγραφή έχοντας παραπλανηθεί.

Αναφερόμενος σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Πρωτοπαπαδάκη (ο οποίος φυσικά δεν ήταν παρών αλλά είχε δώσει σχετική σ/τ), ο κ. Βλαχάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εντάχθηκαν παράτυπα καταστηματάρχες σε ρύθμιση ωστόσο αυτό που αποτελεί πρόκληση, όπως είπε, είναι η ένταξη στη ρύθμιση καταστηματαρχών που δεν δικαιούνταν καν άδεια χρήσης κοινόχρηστου. 

Ακολουθεί η τοποθέτηση στο Δ.Σ. του αντιδημάρχου Μιχάλη Βλαχάκη:

“Σκοπός της καταγγελίας μου περί διαγραφής προστίμων σε καταστηματάρχες για την χρήση δημόσιου χώρου συνολικού ύψους 90.000€ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν ήταν «η κατασκευή ενόχων», αυτοί υπήρχαν.  

Σκοπός μου ήταν η ανάδειξη ενός ισχυρού διαχρονικά εναγκαλισμού που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δημοτικών αρχών και των εκάστοτε μικρότερων ή μεγαλύτερων συμφερόντων, όσον αφορά την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου. 

Πλέον, μετά τις φωνασκίες και τις απειλές είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω όλα αυτά τα στοιχεία, που από ό,τι φαίνεται δεν είχαν περιέλθει σε γνώση τόσο των μελών της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών ( Βλαζάκης & Κυνηγός) όσο και του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου πριν υπερψηφίσουν τη διαγραφή των προστίμων. 

Διότι πίσω από τη φαινομενικά «νόμιμη απόφαση» απεκρύβησαν σημαντικά έγγραφά, με συνέπεια να παρασυρθούν σε πλάνη τα μέλη της επιτροπής και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. 

Οι κανόνες υπαγωγής στη ρύθμιση αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι δικαίωμα ρύθμισης αποκτούσαν οι καταστηματάρχες που είχαν λάβει πρόστιμα κατάληψης σε ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥΣ χώρους.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι με την παραπάνω ρύθμιση δεν θα μπορούσαν να διαγραφούν πρόστιμα τα οποία αφορούσαν ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ. 

Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με την άδεια που εκδόθηκε για τον νούμερο νούμερο 57 της λίστας καταστηματάρχη για την ανάπτυξη εμπορευμάτων σε χώρο 0,63 τμ κατέβαλε στα ταμεία του Δήμου 0,63 τμ επί 100 ευρώ σύνολο 63 ευρώ. 

Στην έκθεση αυτοψίας της Δημοτικής Αστυνομίας έχει βεβαιωθεί ανάπτυξη εμπορευμάτων σε έκταση 2,5 τμ. 

Η επιτροπή – και μεταγενέστερα το συμβούλιο – έρχεται και διαγράφει το ποσό των 600€ που αφορά τμ που ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ είχε αναπτύξει ο καταστηματάρχης.

Με την απόφαση του το Συμβούλιο  ήρθε ουσιαστικά ακουσίως και πεπλανημένο να επιβραβεύσει την ανομία και την ασυδοσία που επικρατούσε στον δημόσιο χώρο στην πόλη μας, διότι μέρος των προστίμων προφανώς αφορούσαν όπως σας είπα εξαρχής ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΟ ΧΩΡΟ. 
Όλα τα παραστατικά που επικαλούμαι υπάρχουν και είναι στη διάθεση και του πιο δύσπιστου συναδέλφου. 

Αυτό βέβαια φαίνεται πταίσμα μπροστά στην ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ένταξη στην ρύθμιση καταστηματαρχών οι οποίοι, σύμφωνα με την κανονιστική δεν δικαιούνταν ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΔΕΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ, καθώς ο χώρος που είχαν αναπτύξει εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα και είχαν λάβει πρόστιμα ήταν ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ. 
Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στους κεντρικούς άξονες της πόλης μας και που ουδέποτε είχε εκδοθεί ΝΟΜΙΜΑ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ για αυτούς, διότι πολύ απλά δεν ήταν ενταγμένοι σε καμία Κανονιστική ούτε του 2001 ούτε του 2011 ούτε  και της επιχειρούμενης τροποποίησης του 2013. 

Πώς, λοιπόν, κύριε Πρωτοπαπαδάκη οι καταστηματάρχες της Κυδωνίας, της Χατζημιχάλη Γιάνναρη, της Τζανακάκη, κτλ εντάχθηκαν στη Ρύθμιση, αφού στις παραπάνω οδούς ήταν ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ η χρήση κοινόχρηστου χώρου; 
Ήταν φύσει αδύνατο ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος να γνώριζε επακριβώς για κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις που προσέφυγαν εάν αφορούσαν πρόστιμα σε επιτρεπόμενους χώρους ή πρόστιμα υπέρβασης,  καθώς και εάν είχαν δικαίωμα οι 62 καταστηματάρχες να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των διαγραφών των προστίμων σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Πρωτοπαπαδάκη. 

Αφήστε δε το ηθικό κομμάτι της απαλοιφής των προστίμων που ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί κολάσιμη απόφαση, λίγους μόνο  μήνες μετά τη διά νόμου κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας που οδήγησε τα οικονομικά των Δήμων σε περαιτέρω μαρασμό και τον δημόσιο χώρο στα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων καταστηματαρχών.

Όταν λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκα στις διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων για το μέγεθος της ανομίας και ασυδοσίας στον δημόσιο χώρο νομίζω ότι πλέον αντιλαμβάνεστε ακριβώς τι εννοούσα. 
Στο παρελθόν καμία αλλαγή στην πόλη μας δεν ήταν πιο ισχυρή από την ισορροπία των μικρών ή μεγαλύτερων συμφερόντων. 
Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει,  με το όποιο πολιτικό κόστος, μετά τον ουσιαστικό διάλογο που προηγήθηκε, να προχωρήσει και να εφαρμόσει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook