Με λάθος στοιχεία παρακολουθούσαν η κυβέρνηση, η τρόικα και οι αγορές την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, παραδέχεται η ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χθες την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο.

Γνωστοποίησε όμως μόνο τα «μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία», που δείχνουν ύφεση 6,9% το β\’ τρίμηνο έναντι 8,1% στην αρχή του 2011. Τα στοιχεία αυτά, όπως δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, δεν είναι συγκρίσιμα με το γνωστό ΑΕΠ που ξέραμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή με το «εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ», το οποίο «προσαρμόζει» τις μετρήσεις λειαίνοντας εποχικές διαφορές (π.χ. εκπτώσεις σε διαφορετική περίοδο).

Καθώς τα ποσά διαφέρουν σημαντικά και η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι τα στοιχεία που μέχρι τώρα δημοσίευε δεν είναι «ικανοποιητικά», δεν γνωρίζουμε πόσο δυνατά έχει χτυπήσει η κρίση τη χώρα.

Το ΑΕΠ παρακολουθεί η κυβέρνηση και οι επιτηρητές, για να δουν πόσο επηρεάζεται η χώρα από την κρίση και πόσο «αντέχει» νέα εισπρακτικά μέτρα. Επισημαίνεται ότι η Συνθήκη της Ε.Ε. προβλέπει ότι σε περίπτωση έκτακτων καταστάσεων, όπως π.χ. πολύ μεγάλης ύφεσης, το κράτος με υψηλό έλλειμμα μπορεί να δικαιούται μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής.

Το ΑΕΠ, όπως το… γνωρίζαμε σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προ τριμήνου, «βούτηξε» κατά 5,5% το α\’ τρίμηνο του 2011. Ομως η τότε μέτρηση κρίθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι «δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα» και τώρα το επαναϋπολογίζει χωρίς να αναφέρεται πότε θα δοθούν νέα και αξιόπιστα στοιχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση κατά 6,9% του «μη προσαρμοσμένου» ΑΕΠ οφείλεται σε πολύ πιο μεγάλη συρρίκνωση (δεν αναφέρεται πόση) στην εγχώρια ζήτηση, δηλαδή στην τελική καταναλωτική δαπάνη και στις επενδύσεις. Η πτώση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο (λόγω κυρίως της πολύ μεγάλης μείωσης των εισαγωγών, αλλά και της αύξησης των εξαγωγών).

Σε τρέχουσες τιμές (προσμετρούμενου του πληθωρισμού), το ΑΕΠ του α\’ τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και από ύφεση στο 5,4% πήγε στο 6%. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι χειρότερες από τις προβλεπόμενες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες.

Οσον αφορά το θέμα της διακοπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsbeast.gr, στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι, λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και της διαθεσιμότητας στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 – 2ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook