Την προηγούμενη εβδομάδα, τρία γυμνασιοκόριτσα από τη Δυτική Ιάβα, δεν πήγαν στο σχολείο και ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα, για να δώσουν ρεσιτάλ στην κρατική τηλεόραση. 

Η Firdda Kurnia, δεκαέξι χρονών, φωνητικά και ηλεκτρική κιθάρα, η Eusi Siti Aisyah, ντραμς και η Widi Rahmawati, μπάσο, έχουν φτιάξει εδώ και τρία χρόνια το μουσικό συγκρότημα Voice of Baceprot και παίζουν thrash metal.
 
«Απλά ερωτεύτηκα το metal, την πρώτη φορά που το άκουσα. Ήταν τόσο επαναστατικό. Νομίζω ότι βρήκαμε τον εαυτό μας στη μουσική» είπε η Kurnia.
 
Τα κορίτσια φορούν μαύρα κολλητά τζιν, μαύρο χετζάμπ και μακριά t-shirt με το λογότυπο VoB. Το tagline στα προϊόντα του συγκροτήματος είναι «η άλλη πλευρά του “μεταλισμού”». «Πολλοί πιστεύουν ότι το μέταλ είναι σατανιστική μουσική, αλλά δείχνουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική απόχρωση, μια διαφορετική πλευρά της μουσικής» εξηγεί η 35χρονη Ezra Satia, η δασκάλα μουσικής που εισήγαγε τα κορίτσια στο χέβι μέταλ, και είναι σήμερα η μάνταζερ τους.
 
Το 90% του πληθυσμού της Ινδονησίας -250 εκατομμύρια- είναι μουσουλμάνοι και, στην αρχή, σηκώθηκαν φρύδια με την εμφάνιση των VoB. Και οι γονείς των κοριτσιών ήταν αρχικά ανήσυχοι. Όμως σήμερα, η μαμά της ντράμερ Siti καμαρώνει την κόρη της στην τηλεόραση. «Μπορούμε να παίζουμε μέταλ και να προστατεύουμε την ηθική μας. Βεβαίως και μπορούν να ταιριάξουν Ισλάμ και μέταλ. Γιατί όχι; Το μέταλ είναι απλά ένα είδος μουσικής. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά το συσχετίζουν με άσχημα πράγματα, αλλά δεν πρέπει» διαμαρτύρεται η Kurnia.
 
Οι θαυμαστές των VoB στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χιλιάδες (ακόμη κι απ' το Ισραήλ, περηφανεύονται τα τρία γυμνασιοκόριτσα). Περηφανεύονται και για τα τέσσερα τραγούδια που έχουν γράψει οι ίδιες (για κοινωνικά θέματα, όπως θρησκευτική ανεκτικότητα και κλιματική αλλαγή). «Ελπίζουμε να ηχογραφήσουμε άλμπουμ. Κι ονειρευόμαστε να δώσουμε ρεσιτάλ στο εξωτερικό, στην Αγγλία ή την Αμερική» εξομολογείται η Kurnia. «Ή, πιθανά, σε μια αραβική χώρα;» αναρωτιέται η μπασίστρια Widi.

ΑΠΕ-ΜΠΕ