Επίθεση στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με αφορμή την πρόταση για κατά 2 ώρες διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στην Κρήτη.

Στην ανακοίνωση της ένωσης αναφέρεται:

Με αγανάκτηση διαβάσαμε το κείμενο που έστειλε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) Μ. Κουμαντάκης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, με το οποίο εκφράζει την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ και αιτείται στην Περιφέρεια Κρήτης τη θεσμοθέτηση λειτουργίας επιπλέον 2 ωρών την ημέρα των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Κρήτη!!!! Στην πράξη αυτό σημαίνει να δουλεύουμε (εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι) ως τις 11 το βράδυ!!!

Η στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ φανερώνει τον φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα της και αποκαλύπτει τον ρόλο του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουν περάσει 2 μήνες από τις κοινές φιέστες και συνεντεύξεις τύπου των πλειοψηφιών των ΟΕΣΚ – ΕΚΗ και ενός διασπαστικού μορφώματος που εμφανίζεται ξαφνικά υπερασπιστής των «εμποροϋπαλλήλων της Ανατολικής Κρήτης».  Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας του ΕΚΗ και των άλλων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης είναι διπλά εκτεθειμένος, καθώς ενώ γνωρίζουν την παραπάνω μεθόδευση, τουλάχιστον ένα μήνα σιωπούν!

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί όχι μόνο αυτή η πρόταση για δίωρη επιπλέον λειτουργία των καταστημάτων αλλά και η αγωνία τους να χαρακτηριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ως τουριστικές, με στόχο να διευρυνθεί κι άλλο το ωράριο και να καταστραφεί ολοσχερώς η ζωή των εμποροϋπαλλήλων αλλά και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων;

Τώρα είναι η ώρα της κοινής πάλης εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εμποροϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και τους καταναλωτές να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα των πολυεθνικών και των υπαλλήλων τους (κυβερνήσεις, Περιφέρεια, πλειοψηφίες σε ΟΙΥΕ, ΟΕΣΚ και Εργατικά Κέντρα Κρήτης) για τη δήθεν «διευκόλυνση των καταναλωτών», την «τόνωση της αγοράς», τη «μείωση της ανεργίας».

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου διευκολύνει μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές στο ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων και τον αφανισμό των μικρών εμπόρων. Συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας, εντείνει την ευελιξία και οδηγεί στη διάλυση της οικογενειακής και κοινωνικής μας ζωής.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν «εξυπηρετεί τους καταναλωτές» που είμαστε εμείς: οι άνεργοι, οι χαμηλά αμειβόμενοι και συχνά απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι, οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “πανηγυρίζει” για την ψήφιση του 3ου και πρόσφατα του 4ου μνημονίου, με το οποίο προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ παράλληλα οριστικά ενταφιάζει τις Συλλογικές Συμβάσεις. Χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, σε γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε πείρα από τις επιπτώσεις που φέρνουν τα παραπάνω στη ζωή μας. Σήμερα, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα ακανόνιστα ωράρια, οι υπερωρίες που δεν πληρώνονται, τα ρεπό που δεν δίνονται, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μιας μέρας, τα κακοπληρωμένα ωρομίσθια, μετατρέπουν το μεροκάματο σε καθημερινό Γολγοθά, οδηγούν σε αποδιοργάνωση την κοινωνική, προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Κάνουν δρόμο μετ’ εμποδίων τη μητρότητα, σε έναν κλάδο που η πλειοψηφία του είναι γυναίκες.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους.

Αυτή είναι η “ανάπτυξη” που επιδιώκουν!

Επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν απαιτήσεις μόνο των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε., τις οποίες έχουν συνυπογράψει ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις, για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. 

Κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδια τους.

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν.

Καλούμε: όλους τους εμποροϋπαλλήλους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Συλλογική σύμβαση που θα κατοχυρώνει την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο, με κυλιόμενο ρεπό

Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του ωρομίσθιου, της μερικής απασχόλησης και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας & μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων & των τεσσάρων μνημονίων που μειώνουν συντάξεις & παροχές.

Καλούμε: τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και την ζωή μας”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook