Ανακοίνωση της ΛΑΕ Χανίων

"Από την ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με την «αξιοποίηση» χώρων του ιδρύματος.

Όσον αφορά αιτήματα που προέρχονται από συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη για αξιοποίηση των κτιρίων του Ιδρύματος μέσα στην πόλη για τις ανάγκες των φοιτητών (σίτιση, στέγαση, πολιτιστικές ομάδες), η Διοίκηση του Ιδρύματος θα ήθελε να τονίσει ότι οι φοιτητές έρχονται στα Χανιά για σπουδές και όχι για τουρισμό ή για ενίσχυση των αυτοαποκαλούμενων «συλλογικοτήτων». Για το λόγο αυτό, κύριο μέλημά μας ήταν, είναι και θα είναι να έχουμε άριστες υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας μέσα στην Πολυτεχνειούπολη και όχι μέσα στην πόλη, κάτι που θα σήμαινε δραματικά αυξημένο κόστος και θα απέβαινε σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών.

Μετά την « εξπρές » ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των κτιρίων της 5ης μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζει τον κατήφορό της προκαλώντας την νεολαία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Χανιώτικη κοινωνία ευρύτερα. Λίγο έως πολύ, η πρυτανεία προσπαθεί: α) να εμφανίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι κινήσεις ξεπουλήματος δημοσίων υποδομών, σαν να πρόκειται για αντιδράσεις μίας (!) φοιτητικής παράταξης και β) να αντιστρέψει την πραγματικότητα λέγοντας ότι η μεταφορά υποδομών και υπηρεσιών του Πολυτεχνείου είναι κοστοβόρα για την μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών. 
Για το δεύτερο ζήτημα, εμείς θεωρούμε ότι το επιχείρημα είναι αστείο. Η καθημερινότητα των φοιτητών τόσο από την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής σχολής από την «Γαλλική σχολή» όσο και από το κτίριο στον Λόφο Καστέλι στο campus, επιβαρύνθηκε τόσο οικονομικά αλλά και εκπαιδευτικά δεδομένου ότι η πρόσβαση στις κτιριακές εγκαταστάσεις έγινε σημαντικά πιο δύσκολη.

Θα σταθούμε περισσότερο στο πρώτο ζήτημα δηλαδή στην προσπάθεια της πρυτανείας να δώσει την εντύπωση ότι μια μικρή συνδικαλιστική ομάδα «κάνει φασαρία» για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Η χθεσινή κινητοποίηση 14/6 αλληλεγγύης στην Rosa Nera με γενικότερο αίτημα το σταμάτημα του ξεπουλήματος δημόσιων υποδομών και υπεράσπισης του Ασύλου, πλαισιώθηκε από πολλές εκατοντάδες φοιτητών, νεολαίων, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μελών της ΛΑΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Πρωτοβουλίας Αντίστασης, αναρχικών, αλληλέγγυων, μελών άλλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων, οι οποίοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης. Συνεχίζει την πορεία των πολύ επιτυχημένων κινητοποιήσεων του τελευταίου εξαμήνου ενάντια στην λογική των ιδιωτικοποιήσεων και της «αξιοποίησης» του δημόσιου πλούτου όπως πχ με το Αεροδρόμιο «Ι Δασκαλογιάννης». Βάζει επιτακτικό καθήκον όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων την κοινή δράση και τον συντονισμό ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και την συγκρότηση κοινωνικού – πολιτικού μετώπου ακριβώς για να νικήσουν οι αγώνες. Η χθεσινή μαζική κινητοποίηση κυρίως θέτει την Πρυτανική Αρχή προ των ευθυνών της. Δεν μπορεί η διοίκηση του Πολυτεχνείου να κρύβεται από τους φοιτητικούς συλλόγους και να παίρνει αποφάσεις οι οποίες έχουν απέναντί τους την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της Χανιώτικης κοινωνίας. Οφείλει – λίγο πριν την λήξη της θητείας της - να πάρει πίσω όλες όσες αποφάσεις της βρίσκουν αντίθετες τους φοιτητές και την Χανίωτικη κοινωνία. Να σταματήσει έστω και τώρα την διαδικασία εκμίσθωσης των ακινήτων στον Λόφο Καστέλι.