Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες δράσεις που διοργάνωσε από τις 7-9 Ιουνίου, ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο συμμετοχής του – για πρώτη φορά και μετά από σχετική έγκριση και αποδοχή της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής – στον πανευρωπαϊκό θεσμό  “Πράσινη Εβδομάδα – ΕU Green Week 2017” 

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων δράσεων – οι οποίες έλαβαν χώρα σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων – διοργανώθηκαν μία σειρά από περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης – υπό τον γενικό τίτλο «Ημέρες Πράσινου Πλανήτη στο Δήμο Πλατανιά – Γνωρίστε το Μέλλον!» – οι οποίες απευθύνονταν τόσο στο μαθητικό πληθυσμό και στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στο γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 325 μαθητές δημοτικών σχολείων του Δήμου Πλατανιά είχαν την ευκαιρία την ευκαιρία να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος, συμμετέχοντας στο περιβαλλοντικό παιχνίδι «Planetbook» – το πρώτο επιδαπέδιο παιχνίδι για το Περιβάλλον, που περιλαμβάνει 700 ερωτήσεις γνώσεων. Επιπλέον οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με ανακυκλώσιμα υλικά μέσα από τα οποία είχαν την δυνατότητα να αντιληφθούν και να κατανοήσουν ότι η ανακύκλωση είναι ο σωστός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επιπλέον, εργαστήριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης – το οποίο απευθυνόταν στο γενικό πληθυσμό και – πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της ΔΚ Πλατανια, με τη συμμετοχή πλέον των 60 ατόμων ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στην ΤΚ Κυπαρίσσου η οποία περιλάμβανε ενημερωτική ομιλία από τον Τεχνολόγο Γεωπόνο κ. Κ. Βουρδουμπά, τραγούδια από το συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί» και παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο «Το Γεράνι».

Τέλος, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 9 Ιουνίου, η Ημερίδα Ενημέρωσης και Δικτύωσης με θέμα: «Εργασία στον τόπο μου – Πράσινα Επαγγέλματα» που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε και στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:    

  • H προστασία των υδατικών πόρων, με ομιλητή τον καθηγητή κο Γιώργο Σταυρουλάκη.

  • Βιώσιμη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων από την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με ομιλητή τον κο Κώστα Ευθ. Πατεράκη.

  • Παρουσίαση προγράμματος LIFE«AgroClimaWater» Αποδοτική χρήση νερού και μετάβαση προς μια ανθεκτική, στην κλιματική αλλαγή, γεωργία, με ομιλητή τον ερευνητή κο Νεκτάριο Κουργιαλά.

  • Βιώσιμη κινητικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας – Παρουσίαση προγράμματος “CIVITASDESTINATIONS”, με ομιλητή τον καθηγητή κο Θεοχάρη Τσούτσο και συνεργάτες.

  • Το Θεσμικό και το Νομικό Πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας και της σύνδεσής της με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και την Απασχόληση με ομιλήτρια την κα Ματίνα Κανάκη, Γραμματέα Δ.Σ. ΚΕΑΝ.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος κος Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Γαβριήλ Κουρής, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά κος Μανώλης Ντουντουλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Γιώργος Τζαγκαράκης, ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Πλατανιά κος Ιωάννης Δαράκης, τοπικοί φορείς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.  

 

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία συμμετοχής του Δήμου Πλατανιά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα ο Δήμαρχος κ. Γ. Μαλανδράκης επισημαίνει πως «ο Δήμος Πλατανιά προσηλωμένος στη δέσμευση του για ένα περισσότερο πράσινο Δήμο με την υιοθέτηση πολιτικών αειφορίας – και με παράλληλο στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης του στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, συμμετείχε για πρώτη φορά – μετά από σχετική έγκριση και επιλογή της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής – στον πανευρωπαϊκό θεσμό  “Πράσινη Εβδομάδα – αποτελώντας μαζί με 114 φορείς και τοπικές αρχές απ’ όλη την Ευρώπη – και μόλις 3 από την Ελλάδα, ένας εκ των οποίων ο Δήμος Πλατανιά – τους «πρεσβευτές» για την προστασία του περιβάλλοντος, γεγονός εξαιρετικό σημαντικό και συνάμα τιμητικό για το Δήμο και τους κατοίκους του» προσθέτοντας πως «βούληση του Δήμου είναι να υπάρξει υλοποίηση και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων που θα προάγουν τα θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την προστασία αυτού και θα συμβάλλουν στην εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας στα παιδιά και στους νέους του τόπου μας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook