Σε πλήρη ετοιμότητα για να επέμβει και να συνδράμει τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης της Κρήτης, βρίσκεται από αυτή την εβδομάδα το πυροσβεστικό ελικόπτερο Ericsson το οποίο σταθμεύει στο αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για την στάθμευση στην Κρήτη δύο μικρών ελικοπτέρων τύπου Kamov, τα οποία είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, προτιμήθηκε η αποστολή ενός μεγάλου πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο μπορεί να επέμβει άμεσα σε ολόκληρο το νησί.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο  μπορεί να μεταφέρει θαλασσινό και γλυκό νερό, επιβραδυντικό υγρό, ή και αφρό μέχρι 10 τόνους, σε μια ειδική δεξαμενή ενσωματωμένη κυριολεκτικά στη δομή του ελικοπτέρου.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης δεξαμενής, δίνει την δυνατότητα στον χειριστή να επιλέξει την ποσότητα και τη διάρκεια της ρίψεως ανάλογα με το μήκος του μετώπου της φωτιάς και το είδος της φλεγόμενης ύλης.

Η δυνατότητα πολλαπλών ρίψεων με βολές ακριβείας έχει καθιερώσει το ελικόπτερο Ericsson  ως το πλέον ενδεδειγμένο μέσο αεροπυρόσβεσης σε κατοικημένες περιοχές, καθώς η δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας νερού σε κάθε ρίψη δεν θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων.

Να σημειωθεί πως με τον ειδικό σωλήνα που διαθέτει, το συγκεκριμένο πυροσβεστικό ελικόπτερο μπορεί να αντλήσει νερό και από μικρές επιφάνειες, ακόμη και από βυτιοφόρο!

Η ταχύτητα ταξιδιού του, φτάνει στα 170 χιλιόμετρα την ώρα και η ακτίνα δράσης του τα 370 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει αυτονομία πτήσης για 2,5 ώρες.

Να σημειωθεί πως για φέτος έχουν ενοικασθεί τρία τέτοια ελικόπτερα για ολόκληρη την χώρα, εκ των οποίων το ένα ήρθε στην Κρήτη και ανήκει αποκλειστικά στην δικαιοδοσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook