Ανακοίνωσης της παράταξής “Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου” αναφορικά με τα τέλη ελλιμενισμού στα Λινοπεράματα, καθώς και την πρόθεση κατασκευής μόλου στην περιοχή:

“Ο δήμος Μαλεβιζίου, ο πιο ραγδαία πληθυσμιακά αναπτυσσόμενος δήμος της Κρήτης, παρουσιάζει μια δυσεύρετη ποικιλομορφία φυσικών – γεωμορφολογικών και πολιτισμικών στοιχείων, που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Διαθέτει εξειδικευμένο, υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να υποστηρίξει και να καθορήσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στην περιοχή των Λινοπεραμάτων, αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες βιομηχανικές δραστηριότητες που ξεπερνούν σε σημασία τα όρια του δήμου. Η δραστηριότητες αυτές έχουν πλείστες φορές χαρακτηριστεί ως βαριές για το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Ο δήμος Μαλεβιζίου «φιλοξενεί» στην περιοχή αυτή εγκαταστάσεις διανομής τσιμέντων, ανεφοδιασμού καυσίμων, αερίου (Πετρογκάζ ΑΕ) , παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΣ Λινοπεραμάτων). Ο ανεφοδιασμός των εγκαταστάσεων αυτών γίνεται με δεξαμενόπλοια, μέσω υποθαλάσσιων αγωγών στο φυσικό κόλπο-λιμάνι των Λινοπεραμάτων. Η υλικοτεχνική υποδομή για την περάτωση των δραστηριοτήτων αυτών περιλαμβάνει αγκυροβόλια.

Ως «ιδιοκτήτης» της χερσαίας ζώνης, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) εισπράττει  τέλη ελλιμενισμού των δεξαμενόπλοιων, που προκύπτουν από τη χρήση των αγκυροβολίων, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 550.000€ περίπου ετησίως.

Για το δήμο Μαλεβιζίου, η ανάπτυξη αυτών των «βαριά οχλουσών» δραστηριοτήτων, στο υπογάστριό του, έχει προκαλέσει την υποβάθμιση μιας εκτεταμένης, τουριστικά αναπτυσσόμενης περιοχής, -στην οποία δραστηριοποιούνται εκατοντάδες συναφείς με τον τουρισμό επιχειρήσεις και με δυναμική φιλοξενίας, πάνω από 7.000 κλίνες μόνο σε Αμμουδάρα και Λινοπεράματα- την οπτική, ακουστική, ατμοσφαιρική ρύπανση, την επιβάρυνση του ευαίσθητου ενάλιου περιβάλλοντος και αποτελούν εμπόδιο για την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Πάγιο αίτημα των δημοτών και του δήμου Μαλεβιζίου εδώ και δεκαετίες είναι η απομάκρυνση των οχλουσών εγκαταστάσεων από την περιοχή των Λινοπεραμάτων.

Όμως μέχρι την επίλυση αυτού του περίπλοκου ζητήματος, ο δήμος δεν «απολαμβάνει» τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούται, βάση τα βαριάς επιβάρυνσης που δέχεται.

Ο ΟΛΗ δε διαθέτει εγκαταστάσεις ελλιμενισμού στα Λινοπεράματα, ούτε υπόκειται φυσικά σε έξοδα συντήρησης αυτών. Του αποδίδονται όμως –βάση νόμου- τα τέλη, που τα έχει ανάγκη ο δήμος Μαλεβιζίου και το λιμενικό ταμείο της περιοχής, προκειμένου να διοχετευτούν υπό μορφή υπηρεσιών και έργων στην κοινωνία της πολλαπλά επιβαρυμένης αυτής περιοχής.

Απευθυνόμαστε στα συναρμόδια υπουργεία ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, εσωτερικών και οικονομικών ζητώντας την απελευθέρωση των πόρων αυτών επ’ ωφελεία του δήμου Μαλεβιζίου και του λιμενικού ταμείου, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, καθώς και την παραχώρηση από τον ΟΛΗ της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων στο δήμο Μαλεβιζίου. Η δε είσπραξη των τελών να μεταφερθεί στο δήμο Μαλεβιζίου.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΛΙΝΟΠΕΡΑΜΑΤΑ!

Ξαφνικά, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και ενώ είναι εκφρασμένες με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας, για την απομάκρυνση των οχλουσών εγκαταστάσεων από την περιοχή, προέκυψε μέσω διαρροής εγγράφου, θέμα κατασκευής μόλου, μήκους περίπου 500 μέτρων στα Λινοπεράματα, για την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά από την περιφέρεια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, έρχεται σε αντίθεση με το μέχρι τώρα κλίμα διαλόγου, εμπιστοσύνης, αλληλοενημέρωσης και κατανόησης, που είχε οικοδομηθεί με τον ΟΛΗ.

Ρωτάμε:

Πότε και από ποιον εκπονήθηκαν αυτοί οι σχεδιασμοί ερήμην της κοινωνίας και του δήμου;

Από πότε η σημερινή διοίκηση του ΟΛΗ γνωρίζει για τους σχεδιασμούς αυτούς;

Γιατί δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη των σχεδίων αυτών το δήμο και τους θεσμικούς φορείς της περιοχής στις επανειλημμένες συναντήσεις που είχε μαζί τους;    

Για το θέμα των τελών αλλά και για το θέμα του μόλου που προέκυψε, προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 19 Ιουνίου τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία να επιληφθεί των ζητημάτων αυτών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τα υπουργεία και ο ΟΛΗ και  να κινητοποιηθούν οι βουλευτές του νομού, η περιφέρεια, τα πολιτικά κόμματα, οι σύλλογοι και οι επαγγελματικοί φορείς της περιοχής. Η πρόταση αυτή έγινε από το ΔΣ ομόφωνα αποδεκτή”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook