Σε ανακοίνωσή του για την καταδίκη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρει:

Το Σ.Π. Κρήτης της ΚΝΕ χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών του Ρεθύμνου που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω απέναντι στα μαθητοδικεία που στήθηκαν στον νομό, αλλά σήμερα στέκονται ακόμα πιο δυνατοί απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα τους και στη ζωή τους!

Την Δευτέρα 19/6 επαναλήφθηκε η δίκη των τριών μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου για τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην αρχή της χρονιάς στο σχολείο τους. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν η μετατροπή της ποινής της κοινωνικής εργασίας, από 80 ώρες κοινωνικής εργασίας στην αγορά ενός βιβλίου από τα "κατηγορούμενα" παιδιά  για την βιβλιοθήκη του σχολείου τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει περίτρανα ότι παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης ότι σέβεται τους αγώνες των μαθητών, παρά τα πανηγύρια ότι καταργήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιούσε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, η ουσία παραμένει ίδια.

Αξιοποιούνται μια σειρά διατάξεις και νόμοι ώστε να καταδικάζονται μαθητές επειδή πρωτοστάτησαν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στην μόρφωση. Η τραγική ειρωνεία μάλιστα είναι το γεγονός ότι η ίδια η ποινή που επιβλήθηκε, η αγορά δηλαδή ενός βιβλίου για την βιβλιοθήκη του σχολείου,  επιβλήθηκε την ίδια στιγμή που οι μαθητές μέσα από τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούσαν το δικαίωμά τους να έχουν δωρεάν παιδεία, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, σύγχρονο εξοπλισμό για τα εργαστήρια του σχολείου!

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάει χέρι –χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι η πολιτική που βάζει χέρι στα ήδη πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα των γονιών μας, που προσθέτει νέες μειώσεις στις συντάξεις των παππούδων μας.Μάλιστα η καταδικαστική απόφαση ήρθε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έφερνε άρων άρων νομοσχέδιο που έβαζε επιπρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα των γονιών μας στην απεργία.

Η Ο.           H Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές, την νεολαία συνολικά να βγάλει συμπέρασμα για το τί αγώνας χρειάζεται ώστε να μπει εμπόδιο στα σχέδια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων του λαού και της νεολαίας της χώρας μας. Η πείρα δείχνει πως όταν οι μαθητές συζήτησαν, συνεδρίασαν τα 5μελή και τα 15μελή τους, οργάνωσαν συντονισμένα την κινητοποίησή τους βγήκαν κερδισμένοι! Απέδειξαν στην πράξη ότι κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, του κράτους και της κυβέρνησης! Η επανάληψη της δίκης οφείλεται στην πίεση που άσκησε οργανωμένα το μαθητικό κίνημα, σε κοινή δράση με σωματεία και συλλόγους της νεολαίας, των εργαζομένων, των γονιών σε όλη την χώρα. Αυτοί οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα ,να ακυρώσουν στην πράξη τις καταδικαστικές αποφάσεις και την τρομοκρατία. που πρέπει να βάζουν σαν στόχο  τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της συγκυβέρνησης, της ΕΕ, την πολιτική που φέρνει μνημόνια ως την Δευτέρα παρουσία. Η πρόσφατη πείρα από τους αγώνες των μαθητών ενάντια στην ποινικοποίηση της πάλης τους είναι ανάγκη να συζητηθεί, να εμπλουτιστεί μέσα σε κάθε τάξη , σχολειό και γειτονιά,  να γίνει η βάση για να οργανωθεί ακόμα καλύτερα η συνέχεια του αγώνα για τη διεκδίκηση συνολικά της μόρφωσης, της δουλειάς , της ζωής που μας αξίζει!