Ενας γκέι αντιφρονών και μια τρανσέξουαλ παντρεύτηκαν στην Κούβα χθες, ανήμερα των γενεθλίων του πρώην προέδρου της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Μετά την τελετή τύλιξαν πάνω τους τη σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο των ομοφυλοφίλων και διέσχισαν με ένα αυτοκίνητο κάμπριο τους δρόμους της Αβάνας.

Σε μια απλή τελετή, ο 31χρονος Ινιάσιο Εστράντα, ακτιβιστιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και η 30χρονη τρανσέξουαλ Γουέντι Ιριέπα, υπέγραψαν το πιστοποιητικό του γάμου, αντάλλαξαν δαχτυλίδια και φιλήθηκαν ενώπιον κρατικού αξιωματούχου, ο οποίος τούς ευχήθηκε κάθε ευτυχία, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρόλο ότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπεται στη Κούβα, οι αρχές δεν παρενέβησαν επειδή, νομικά δεν πρόκειται για γάμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους του ιδίου φύλου, καθώς η Ιριέπα θεωρείται γυναίκα μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου στην οποία υπεβλήθη το 2007, την πρώτη που επέτρεψε το κράτος.

Όμως, ο γάμος που τελέσθηκε την ημέρα των 85ης επετείου των γενεθλίων του Κάστρο-το ζευγάρι είπε ότι ο γάμος αυτός ήταν «το δώρο» του προς τον πρώην ηγέτη της Κούβας-σκοπό έχει την προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Κούβα. Δείχνει επίσης μια αλλαγή στάσης στην Κούβα όπου τη δεκαετία του 1960 οι ομοφυλόφιλοι κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ως «αντεπαναστάτες», ένα κομμάτι της ιστορίας για το οποίο ο Κάστρο παραδέχθηκε την ευθύνη του πέρυσι σε συνέντευξή του.

\"TranssexualΧειροκροτώντας το ζευγάρι, δημοσιογράφοι και δεκάδες περίεργοι Κουβανοί, το υποδέχθηκαν καθώς έφθασε σε κυβερνητικό γραφείο τέλεσης γάμων σε προάστιο της Αβάνας.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ νευρική. Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου», δήλωσε η νύφη, που φορούσε ένα στράπλες νυφικό όταν κατέβηκε από ένα κάμπριο αυτοκίνητο Ford της δεκαετίας του \’50.

Ο Εστράντα ντυμένος με ένα λευκό κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, έφθασε στο γραφείο τέλεσης γάμων με μια Mercedes, χωριστά από τη νύφη. Δήλωσε χαρούμενος, αλλά νευρικός και τόνισε ότι ο γάμος αυτός είναι «ένα βήμα προόδου για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στην Κούβα» .

Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από τρεις μήνες, όπως δήλωσε ο ίδιος Εστράντα, ο οποίος είναι φορέας του AIDS.

Μια ημέρα πριν από το γάμο, η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του Κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο και ένθερμη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, συνεχάρη τη Γουέντι.

«Είμαι χαρούμενη που θα μπορέσει να παντρευτεί, όχι ακριβώς με έναν ετεροφυλόφιλο, όπως επιθυμούσε, αλλά φαίνεται ότι βρήκε τον έρωτα της ζωής της και ότι θα μπορέσει να το γιορτάσει και εμείς τής ευχόμαστε τα καλύτερα», δήλωσε η ανιψιά του Φιντέλ Κάστρο.

Η Μαριέλα διευθύνει εδώ και 11 χρόνια τό Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης (Cenesex), όπου εργαζόταν η Γουέντι Ιριέπα ως προσωπική βοηθός της. Η Μαριέλα λέγεται ότι απέλυσε την Ιριέπα όταν πληροφορήθηκε ότι ο Εστράντα είναι μέλος οργάνωσης αντιφρονούντων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook