Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της οδού “Παύλου Μιχελιουδάκη” (πλατεία Αγ. Κων/νου), αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας στο σπίτι, που ιδρύθηκε η Π.Ο.Ε.Ν.

“Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση και η υπερηφάνεια, που αισθάνομαι σήμερα ως Δήμαρχος Χανίων, καθώς δώσαμε το όνομα του Νεοχωρίτη Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Παύλου Μιχελιουδάκη, σε δημοτική μας οδό στη συνοικία της Νέας Χώρας, σε συνέχεια Απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τη «Λαϊκή Συνέλευση Νέας Χώρας», την Κυριακή 25/6/2017, για την ίδρυση της Παγκρήτιας Οργάνωσης Ελεύθερων Νέων (Π.Ο.Ε.Ν.) και τον Παύλο Μιχελιουδάκη. 

“Σε αυτή τη συνοικία το φθινόπωρο του ΄41 ιδρύθηκε η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση νεολαίας στην Κρήτη, η Παγκρήτια Οργάνωση Ελεύθερων Νέων, μια πράξη που επηρέασε όλο το νησί για τα επόμενα χρόνια. Ο Παύλος Μιχελιουδάκης υπέστη τους αφάνταστους διωγμούς των αγωνιστών της Αντίστασης. Προσωπικότητες όπως η δική του, δεν είναι υπερβολή να υπογραμμίσουμε, όπως άλλωστε έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη, ότι κατάφεραν να συνομιλήσουν με την ιστορία στον ενικό”, υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας “η σημερινή εκδήλωση είναι μια εκπλήρωση χρέους για τους αγωνιστές της αντίστασης. Τα γεγονότα δείχνουν ότι όσο η μνήμη αδρανοποιείται τόσο η βία και τα σύμβολά της έρχονται να κυριαρχήσουν”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία της οδού “Παύλου Μιχελιουδάκη” (πλατεία Αγ. Κων/νου), αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας στο σπίτι, που ιδρύθηκε η Π.Ο.Ε.Ν. και περιήγηση στην έκθεση ντοκουμέντων της οργάνωσης, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγ. Κων/νου παρουσιάστηκε η δράση της Π.Ο.Ε.Ν. και των ιδρυτών της.

Στην ίδρυση της Π.Ο.Ε.Ν. αναφέρθηκε διεξοδικά ο δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής, Γιώργος Πιτσιτάκης, ενώ εισήγηση για τη δράση της Οργάνωσης πραγματοποίησε η Καθηγήτρια Ιστορίας, Οντέτ Βαρών  –  Βασάρ. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook