Ολοκλήρωση δράσεων σε σχολεία, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας «Δημιουργική Ανακύκλωση» («Recycle Art»)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υλοποίηση της δράσης «Δημιουργική Ανακύκλωση» (Recycle Art), στο πλαίσιο των δράσεων, του Δήμου Χερσονήσου, για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ενέργειας, σε οκτώ Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Η δράση πραγματοποιήθηκε 13 και 14 Ιουνίου 2017, στα Δημοτικά Σχολεία Γουρνών, Κοκκίνι Χάνι, Μαλίων (1ο και 2ο), Μοχού, Ανάληψης, Επισκοπής και Σγουροκεφαλίου, με περισσότερους από 1.300 μαθητές να συμμετέχουν σε αυτές, από όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου .

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές, από όλες σχεδόν τις τάξεις,  που συμμετείχαν στη δράση, δημιούργησαν δεκάδες «έργα τέχνης» από ανακυκλώσιμα υλικά, για τα οποία βραβεύτηκαν με ειδικά έπαθλα και αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής. Όλα τα έπαθλα που δόθηκαν, ήταν εκπαιδευτικού χαρακτήρα, και προσέγγιζαν την έννοια της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επαναχρησιμοποίησης υλικών, με απλό και κατανοητό τρόπο. Η πρωτοτυπία των παιχνιδιών ενθουσίασε τα παιδιά, ενώ οι εκπαιδευτικοί δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή, μέσω της συναρμολόγησής τους εντός των τάξεων, προκειμένου να αναφερθούν ενδελεχώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την υποκατάσταση συμβατικών μορφών ενέργειας καθώς και στα συγκριτικά οφέλη που διαθέτει έναντι αυτών.

Οι μαθητές με ιδιαίτερα δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο κατασκεύασαν διάφορα χρηστικά αντικείμενα, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε αντικείμενα που είχαν, τυπικά, ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και προορίζονταν για τους κάδους ανακύκλωσης. Πολλά δε από αυτά, ξεχώρισαν για την απλότητα και συνάμα πρωτοτυπία της κατασκευής τους. Εντύπωση τέλος προκαλεί η αγάπη και η θέρμη με την οποία αγκάλιασαν την δράση τα παιδιά, που παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε σχετικά αργά (σε σχέση με την λήξη του σχολικού έτους)  και είχαν πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην διάθεσή τους, ωστόσο κατάφεραν να δημιουργήσουν κατασκευές που εντυπωσιάζουν.

Η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι καινοτόμες ιδέες των παιδιών οδήγησαν σε αξιοζήλευτα αριστοτεχνήματα από τους μικρούς δημιουργούς. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να εκτεθούν και στο ευρύ κοινό σε δύο διαφορετικά δημοτικά καταστήματα. Συγκεκριμένα έχουν εκτεθεί στα δημοτικά καταστήματα Μαλίων και Γουβών, όπου και θα παραμείνουν μέχρι τέλος του μήνα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι δημότες μας αλλά και οι οικογένειες των παιδιών που τα κατασκεύασαν, να τα επισκεφθούν και να θαυμάσουν από κοντά τις εμπνευσμένες από ανακυκλώσιμα υλικά δημιουργίες των παιδιών τους.

Η κα Υφαντή Σοφία και ο κος Τζαγάκης Μιχάλης, μίλησαν στους μικρούς μαθητές για τα οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση υλικών καθώς και τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης για το περιβάλλον γενικότερα, σε μια ολιγόλεπτη αλλά ουσιαστική ομιλία. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, με την υποστήριξη του Δημάρχου κ.Μαστοράκη Γιάννη και του αρμόδιου αντιδημάρχου σε θέματα παιδείας κου Παρλαμά Κων/νου, συγχάρηκαν τους μικρούς μαθητές για το δημιουργικό πνεύμα τους και την σημαντικότητα της συμβολής τους στην «εν οίκο  ανακύκλωση», ενώ απένειμαν, τα έπαθλα και τα αναμνηστικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Τέλος αναφέρθηκαν στην υποχρέωση του Δήμου για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας που απορρέουν τόσο από την συμμετοχή του από το 2013, στο Σύμφωνο των Δημάρχων όσο και από την αειφόρο και βιώσιμη πολιτική  που ακολουθείτε σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης από το σύνολο της παρούσας δημοτικής αρχής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι προαναγγέλθηκε ο σχεδιασμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ενός μεγαλύτερου project κατά το νέο σχολικό έτος 2017-2018, ο οποίος έτυχε αρχικά μεγάλης αποδοχής από τα παιδιά. Ο σχεδιασμός αυτός αφορά σε αειφόρες επιδεικτικές κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, στο προαύλιο χώρο των σχολείων, οι οποίες θα έχουν χρηστικό και εικαστικό χαρακτήρα με μόνους κατασκευαστές τους ίδιους τους μαθητές.

Η υλοποίηση των κατασκευών θα γίνει υπό την καθοδήγηση Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχοντας ως τελικό σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε, να καινοτομήσουμε και να διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκή διάκριση σε αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διεξάγεται κάθε χρόνο τις μέρες αυτές, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook