Χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δις ευρώ διατίθενται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις 

Χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δις ευρώ διατίθενται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να τα αξιοποιήσουν τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα 26 Ιουνίου στο Επιμελητήριο Χανίων.

Παρουσιάζοντας τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Γαλιάτσος είπε ότι κατά τα τελευταία χρόνια ένας καινούργιος όρος έχει εισαχθεί στη συζήτηση που αφορά τα χρηματοοικονομικά θέματα και ιδιαίτερα τους πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όρος αυτός είναι: «Τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία» και η  πραγματικότητα με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία υπογράμμισε, είναι αρκετά πιο σύνθετη και αρκετά πιο ενδιαφέρουσα από χρηματοοικονομική άποψη.

Έτσι τα δάνεια που δίνει το  ΕΤΕΑΝ, είναι επιχειρηματικής ανάπτυξης ειδικού σκοπού (κεφαλαίου κίνησης) από 10.000 έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες κάθε επιχείρησης με αποπληρωμή εντός 48 μηνών. Αναφορικά με τα δάνεια επενδυτικού σκοπού αυτά είπε, κυμαίνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 5-12 χρόνια.

Στόχος του ΕΤΕΑΝ υπογράμμισε ο κ. Γαλιάτσος, είναι να καλύψει τις αστοχίες που παρατηρούνται στην ελεύθερη αγορά με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας που δίνει ρευστότητα. Παράλληλα ενισχύεται από εθνικούς πόρους και πόρους της ΕΕ αναζητώντας παράλληλα εάν χρειαστεί και πόρους από αναπτυξιακές Τράπεζες.

Ο κ. Γαλιάτσος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό δίνει οικονομικά κίνητρα στα νοικοκυριά για να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητο τους