Γιορτάζει τη 10η συνεχή χρονιά φέτος στο διεθνές σκακιστικό τουρνουά Παλαιοχώρας – Αριθμός ρεκόρ ως τώρα με 165 παίκτες  με 29 παίκτες και 42 τιτλούχους σκακιστές 

 

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε μέχρι την έναρξη της φετινής διοργάνωσης και οι μέρες ήδη μετρούν αντίστροφα, μέχρι το πολιτιστικό κέντρο της Παλαιόχωρας να ανοίξει και φέτος, για 10η συνεχή χρονιά τις πόρτες του και να υποδεχθεί για μια εβδομάδα τους παίκτες και τους συνοδούς τους, που θα κατακλύσουν για άλλη μια φορά την όμορφη και φιλόξενη "Νύμφη του Λιβυκού", πιστοί στο ραντεβού τους πάνω στη σκακιέρα και γεμίζοντας με χαρά και ζωντάνια κάθε παραλία και κάθε γωνιά της πόλης.

Η φιλόξενη Κρήτη έχει δείξει ότι έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της, οι οποίοι φεύγουν με πολλές νέες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις, με την υπόσχεση ότι θα ξανάρθουν και του χρόνου.

Τα Χανιά και η διοργάνωση έχουν κερδίσει ήδη διπλά το στοίχημα, μιας που κατάφεραν όχι μόνο να διοργανώσουν και να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σπουδαίο τουρνουά, αλλά και να το κρατήσουν στην κορυφή των σκακιστικών διοργανώσεων σε όλη την Ελλάδα για 10 συνεχόμενα χρόνια, γεγονός ακόμα πιο δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο όπως και απέδειξαν.

Η ανελλιπής προσπάθεια όλων των ανθρώπων της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων που πλαισιώνουν κάθε χρόνο από την σύλληψη της ιδέας την διοργάνωση, έως και σήμερα,  και η αγάπη τους για το σκάκι, σε συνδυασμό με των ακούραστων ανθρώπων της Παλαιόχωρας, που την αγκάλιασαν όλα αυτά τα χρόνια και έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να τη στηρίξουν, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας, απέδωσαν καρπούς και έφεραν το τουρνουά σε μια θέση που δίκαια του αξίζει, στις καρδιές όλων των μικρών και μεγάλων σκακιστών που ανυπομονούν (όπως γράφουν) να βρεθούν και πάλι όλοι μαζί εκεί !

 Άσπρα και μαύρα τετράγωνα σμίγουν κυριολεκτικά και μεταφορικά και το φωτεινό καλοκαίρι στην νοτιότερη άκρη της Κρήτης, μιας και οι παίκτες που θα επισκεφτούν την Παλαιόχωρα, ξεκινούν το ταξίδι τους από 4 διαφορετικούς ηπείρους! Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, 29! διαφορετικές χώρες εκπροσωπούνται στο φεστιβάλ του αθλητισμού και τις φιλίας, χώρες κοντινές και μακρινές όπως - Τσεχία, Ρωσία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και - Χιλή, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα και Μαδαγασκάρη (οι οποίες συμμετέχουν για πρώτη φορά)!

Σκακιστές από 5 έως 75 ετών θα σφίξουν τα χέρια τους πάνω από τη σκακιέρα, τα νεαρά πολύ υποσχόμενα ταλέντα της πόλης μας, αλλά και από όλη την Ελλάδα θα αναμετρηθούν με τα μεγαλύτερα ονόματα του σκακιστικού χώρου, που δήλωσαν και φέτος δυναμικό παρόν, εντυπωσιάζοντας με την παρουσία των τιτλούχων σκακιστών - 42 σε αριθμό ρεκόρ φέτος - από τους οποίους οι 20 φέρουν τον ανώτερο τίτλο του GM (Grand Master)! 

Δίπλα στα μεγάλα ονόματα από το διεθνή χώρο και στους δύο Πρωταθλητές Ελλάδας Ανδρών, Χρίστος Μπανίκας και Στέλιος Χαλκιάς, θα αγωνιστούν σχεδόν όλοι οι πρωταθλητές των Νεανικών κατηγοριών, αλλά και οι μικροί σκακιστές της πόλης μας, που θα έχουν τη δυνατότητα να τους γνωρίσουν από κοντά και να αναμετρηθούν μαζί τους.

Το σκακιστικό τουρνουά φέτος θα ανοίξει αυλαία στις 19 Ιουλίου, και για μια εβδομάδα, έως και τις 26 Ιουλίου η Παλαιόχωρα θα μετατραπεί στην καρδιά όπου θα χτυπάει ο παλμός της Σκακιστικής ζωής, των ανατροπών, των εκπλήξεων, της ομορφιάς που μπορεί να προσφέρει το σκάκι και ο αθλητισμός γενικότερα.
 Παρτίδες θα κερδιστούν και παρτίδες θα χαθούν,  αλλά όλοι θα φύγουν κερδισμένοι, γιατί η συμμετοχή είναι αυτή που μετράει.