“Απίστευτα πράγματα στο Πολυτεχνείο Κρήτης” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα τεκταινόμενα με το θέμα της εκμίσθωσης του κτιρίου της Μεραρχίας που ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης και βρίσκεται υπό κατάληψη από τη Rosa Nera.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρεώνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πράξεις παρεμπόδισης διαδικασιών που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα ισοδύναμα με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου για 8 χρόνια.

Τονίζει μάλιστα ότι ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού ανέχεται στον χώρο την κατάληψη “θυμήθηκε τώρα να ζητήσει το αυτονόητο: τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείου”

Στην τοποθέτησή του καταλήγει ότι ο ίδιος προσωπικά και η ΝΔ στηρίζουν το Πολυτεχνείο Κρήτης και την προσπάθειά του να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής

“Αυτό είναι το κτήριο «Μεραρχίας Κρητών» στην παλαιά πόλη των Χανίων. Μαζί με τα γειτονικά κτήρια, «Τουρκικών Φυλακών» και «Στρατώνων», ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Παλαιότερα στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες του ιδρύματος, αλλά μετά τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι Χανίων, δεν έχουν καμία διοικητική ή εκπαιδευτική χρήση. 

Το κτήριο της «Μεραρχίας Κρητών» τελεί υπό κατάληψη εδώ και 14 χρόνια από ομάδα του αυτοαπακαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία παρεμποδίζει τη χρήση όχι μόνο του κτιρίου, αλλά και του περιβάλλοντα χώρου. 

Το 2014 το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους μέσω εκμίσθωσης για 25 χρόνια και πριν λίγες μέρες  ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε.

Τα έσοδα για το Πολυτεχνείο από την εκμίσθωση, ισοδυναμούν με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου για 8 έτη και αυξάνουν κατά 35% τις ετήσιες λειτουργικές δαπάνες του Ιδρύματος. Για να το πω με παραδείγματα: Καλύπτουν τις ετήσιες δαπάνες σίτισης 600 φοιτητών ή 360 υποτροφίες των 1.000 ευρώ προς φοιτητές του ιδρύματος. 

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κάποιος μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να προχωρήσουμε γρήγορα στα επόμενα βήματα, το Υπουργείο Πολιτισμού, που επί 14 χρόνια ανέχεται την κατάληψη, θυμήθηκε τώρα να ζητήσει το αυτονόητο: τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως μνημείου. Κάτι που φυσικά επιφέρει τη μη έκδοση οικοδομικής άδειας έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό το Πολυτεχνείο καθίσταται όμηρος της γραφειοκρατίας, για όσο καιρό αυτή  θελήσει – δεδομένου ότι τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεσμευτικά – παρά το γεγονός ότι η ανακήρυξη του κτηρίου ως μνημείου, είναι από όλους επιθυμητή και σε τίποτα δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, με επίσημη τοποθέτησή του εκφράζει την αντίθεση του στην εκμίσθωση των κτηρίων, αρνούμενος το δικαίωμα του Πολυτεχνείου Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην «αγάπη που δεν κρύβεται» για τις ομάδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο. 

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος η λογική, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου θα επικρατήσουν. Θα χρειαστεί όμως μάχη ακόμα και για τα αυτονόητα, κόντρα σε αγκυλώσεις και πρακτικές που κρατάνε τη χώρα πίσω. 

Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του ιδρύματος. 
Και δεσμεύομαι πως όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook