Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας διοργανώνουν φέτος στο Ηράκλειο το 13ο διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. 

Τα συνέδρια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας είναι το κύριο επιστημονικό δρώμενο της Ελληνικής Αστρονομικής κοινότητας. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια σε μια διαφορετική Ελληνική πόλη, συγκεντρώνει πάνω από 100 επιστήμονες, όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο, με επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετικά με την Αστρονομία, την Αστροφυσική, και τη Διαστημική Φυσική. 

Το 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρίας θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο, από τις 2 ως τις 6 Ιουλίου του 2017. Το συνέδριο θα έχει φέτος πάνω από 150 συμμετοχές επιστημόνων από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε δεκαεννέα χώρες (Ελλάδα, Αυστρία, Αργεντινή, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Σερβία, Σουηδία, και Χιλή). 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διοργανώνονται δύο δράσεις για το ευρύ κοινό: 

Την Κυριακή 2 Ιουλίου, ο ομότιμος καθηγητής τους Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Κυλάφης, θα δώσει ομιλία για το ευρύ κοινό με θέμα: "Αστροφυσικοί πίδακες: Εκροή ύλης από μαύρες τρύπες." Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω. 

Επίσης την Κυριακή 2 Ιουλίου, στην περιοχή Καράβολας στην Παραλιακή Ηρακλείου στις 17:30, διοργανώνεται ένα αστρονομικό παιχνίδι θησαυρού για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Η ομάδα διάχυσης της αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης υπόσχεται με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο να μυηθούν οι μικροί μας φίλοι στην Αστρονομία. Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων για το κυνήγι θησαυρού: [email protected]

Η είσοδος είναι ελεύθερη και για τις δύο εκδηλώσεις.