Για τον ρόλο της βάσης της Σούδας αλλά και την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα μίλησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Εθνικό Κήρυκα» στο Μανχάταν.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε ως «άριστες» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε τα αμοιβαία οφέλη που πηγάζουν από τη στενή στρατιωτική συνεργασία τους. 

Για τη σημασία της βάσης της Σούδας στην Κρήτη είπε πως για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο.

Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνιας και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής. Και, το ακούω από κάθε καπετάνιο του Πολεμικού Ναυτικού, από κάθε πλοίαρχο που μιλάω και το σκάφος του έχει περάσει από τη Σούδα.

Ειδικότερα για τη βάση της Σούδας είπε:

«Ε.Κ.»: Μιλώντας για την ασφάλεια, πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η Βάση της Σούδας;

Τζέφρι Πάιατ: Η Βάση της Σούδας παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και για τις δύο χώρες. Καταρχάς, είναι μία σπουδαία πλατφόρμα για να εργαστούν μαζί οι ένοπλες δυνάμεις μας.

Εχω επισκεφθεί τη Σούδα σε μία σειρά από περιστάσεις και είδα πως οι αξιωματικοί της Αεροπορίας και του Στρατού μας συνεργάζονται από κοινού άψογα.

Το τελευταίο αεροπλανοφόρο που πέρασε από τη Σούδα ήταν το George H.W. Bush.

Τα σκάφη του Ελληνικού Ναυτικού ήταν σε θέση να παράσχουν μέρος της περιμετρικής ασφάλειας καθώς αυτό προχωρούσε και ήταν μέρος ασκήσεων και άλλων πράξεων. Ετσι, πρώτα, απλά και μόνο με τη συνύπαρξη και τη συνεργασία θα γίνουμε ισχυρότεροι.

Για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως, λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο.

Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνιας και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής. Αυτό το ακούω από κάθε καπετάνιο του Πολεμικού Ναυτικού, από κάθε πλοίαρχο που μιλάω μαζί του και το σκάφος του έχει περάσει από τη Σούδα.

Βρισκόμουν την προηγούμενη εβδομάδα πάνω σε ένα LPD (σ.σ. αμφίβια πλατφόρμα μεταφοράς), το οποίο είναι ένα μεσαίου μεγέθους σκάφος απόβασης, ενώ περίπου 400 ναύτες και 400 πεζοναύτες βρίσκονταν πάνω στο πλοίο στον Πειραιά. Ρώτησα κάποιους ναύτες, μόνιμο προσωπικό, ποιο είναι το αγαπημένο τους λιμάνι στη Μεσόγειο και όλοι απάντησαν πως είναι η Σούδα, επειδή αγαπούν τα Χανιά, αγαπούν την φιλοξενία των Κρητικών.

Λατρεύουν το φαγητό, λατρεύουν την ιστορία, αλλά και της υποδοχής της οποίας τυγχάνουν από τους ντόπιους.

Είναι ενδιαφέρον για μένα όταν με ρωτάτε για το πώς η σχέση βελτιώθηκε, καθώς έχω συναντήσει τους περισσότερους προκατόχους μου και μερικοί από αυτούς περιγράφουν πως τις παλιές μέρες υπήρχαν διαδηλώσεις ή θα έπρεπε να έχουν μυστικές επισκέψεις στα πλοία όταν έρχονταν αυτά στην Ελλάδα.

Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οταν ήρθε το «George H.W. Bush» στα Χανιά, στη Σούδα, ήμουν σε θέση να μιλήσω επίσης με κάποιους αξιωματούχους από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο και η βασική τους ανησυχία ήταν να καταφέρουν οι ναύτες μας να ταξιδέψουν και στα δικά τους μέρη, επειδή ήθελαν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από αυτό.

«Ε.Κ.»: Είναι αξιοθαύμαστη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί – 20 χρόνια πριν δεν μπορούσες σχεδόν να μιλήσεις γι’ αυτά τα πράγματα.

Τζέφρι Πάιατ: Ναι. Και θεωρώ πως το ελληνικό ναυτικό –έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτά τα ζητήματα με τον Ναύαρχο Αποστολάκη, με τον Ναύαρχο Παυλόπουλο και άλλους– κατανοεί πλήρως πως η παρουσία του Ναυτικού του ΗΠΑ στο νότιο Αιγαίο, στον Κόλπο της Σούδας, συνεισφέρει και στην ασφάλεια της Ελλάδας.

Είναι παράγοντας σταθερότητας για μία χώρα, την Ελλάδα, η οποία έχει πολύ μεγάλη αστάθεια γύρω της.

Βασικά σημεία συνέντευξης

Αναφορικά με την οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα

Είναι μία διαφορετική Ελλάδα από αυτή που ήταν ακόμα και έναν χρόνο πριν και αξίζει (οι επενδυτές) να της ρίξουν μια δεύτερη ματιά. Η Ελλάδα δεν έχει βγει από το δάσος αναφορικά με τις οικονομικές προκλήσεις, αλλά έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος και οι ΗΠΑ, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να δούμε αυτή την πρόοδο να διατηρείται.

(Οι ΗΠΑ βοήθησαν) την Ελλάδα να αποφύγει τον πειρασμό του Grexit και της εξόδου από την Ευρωζώνη… Και γνωρίζω πως αυτό χαίρει της βαθιάς εκτίμησης σε κυβερνητικό επίπεδο και από όλα τα πολιτικά κόμματα…

Αλλά, η νούμερο ένα δουλειά μου είναι να εξασφαλίσω πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη δουλειά που έχουμε κάνει για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεφύγει από την τρομερή οικονομική κρίση που την ταλανίζει και να την επαναφέρουμε στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης. …Θεωρώ ότι αυτός ο στόχος είναι πιο κοντά σήμερα απ’ ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια…

…Η στρατηγική μας για την Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας θα είναι επιτυχημένη μόνον εάν η Ελλάδα διαβιοί σε περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης, εάν η Ελλάδα διατηρήσει το καθεστώς της ως μέλος της Ευρωζώνης, ως μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία και ως μια χώρα που προχωράει μπροστά και δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι η μία σταθερά.

Για τις σχέσεις Ελλάδας με την Τουρκία

«E.K.»: Εχετε δηλώσει πως ανησυχείτε για ένα «ατύχημα» στο οποίο θα εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία. Δεδομένης της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους ανησυχείτε τώρα περισσότερο ή λιγότερο;.

Πρέσβης: Είμαι διπλωμάτης, άρα πάντοτε ανησυχώ για στρατιωτικά ατυχήματα, ειδικά όταν υπάρχει το επίπεδο της συχνής επαφής που συμβαίνει μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Αεροπορίας και Ναυτικού.

Δεδομένου αυτού, έχουμε δει κάποιες σημαντικές προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ζητημάτων…
…Είμαι βέβαιος πως ούτε η τουρκική κυβέρνηση, ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις να εξελίσσονται σε κάτι πιο σοβαρό…

Για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ελλάδα

«Ε.Κ.»: Πολλά μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είναι πολύ ανήσυχα, νιώθουν άβολα με την κυβέρνηση στην Ελλάδα, μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, με έναν Πρωθυπουργό που ούτε καν ορκίζεται. Τι θα λέγατε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αναστολές με το να επενδύσουν, ακριβώς λόγω αυτής της κυβέρνησης;.

Πρέσβης: Πρώτα απ’ όλα, για μένα, η Διασπορά είναι ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής δυνάμεων, ειδικά η ελληνική διασπορά, πηγαίνει πέρα δώθε, φροντίζει με πάθος τη μητέρα πατρίδα της. Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ μια Διασπορά που τόσο πολύ επιθυμεί να δει τη μητέρα πατρίδα της να συνεχίσει να προχωράει, να σημειώνει πρόοδο.

Στο ερώτημα για τη σημερινή κυβέρνηση, η δουλειά μου δεν είναι να κάνω χάρες, η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Ελλάδος, η οποία έχει εκλεγεί από τους Ελληνες…
…Αυτό που θα έλεγα σχετικά με την οικονομική πλευρά και τις ανησυχίες που περιγράψατε είναι:
Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει αλλάξει πολύ, μπορείτε να το διαπιστώσετε αν διαβάσετε τη σημαντική ομιλία του στη Διάσκεψη της Concordia πριν από δύο εβδομάδες στην Αθήνα…

Συνεπώς, αυτό που θα κάνω είναι να εστιάσω σε αυτό, την ευκαιρία που αυτό δημιουργείται…Είναι ικανοποιητικό για μένα να είμαι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα σε μία στιγμή που όλες οι σημαντικές πολιτικές φωνές τάσσονται υπέρ μιας ισχυρής σχέσης με τις ΗΠΑ.

Επίσης, θέλω να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης αξίζει πολλά μπράβο για την απόφαση που έχει πάρει να μην χρησιμοποιήσει το τουρκικό ζήτημα ως ένα εγχώριο πολιτικό εργαλείο. Αντίθετα, έχει ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα χρειάζεται να παραμείνει ενωμένη στο μήνυμά της αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της…

Για την αποτροπή της καταδίκης της Κίνας

«Ε.Κ.»: Η ελληνική κυβέρνηση εμπόδισε την Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη εβδομάδα από το να καταδικάσει την Κίνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανησυχείτε για την επιρροή που ασκεί η Κίνα στην Ελλάδα;

Πρέσβης: …Αυτό που έχω να πω είναι πως κατά τη διάρκεια των πολλών συζητήσεών μου στο Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με ανώτερα και ισχυρά μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ένα από τα ερωτήματα που δέχθηκα ήταν πώς πρέπει αυτή (η θέση της Ελλάδος) να ερμηνευθεί. Πλέον, οφείλω μια απάντηση στους επιθεωρητές του Κογκρέσου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook