Οι νέοι στόχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας – Τι σκοπεύει να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια

Η ισχυροποίηση της  Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων έναντι του ανταγωνισμού, η διαχείριση των µη  εξυπηρετούµενων δανείων, µε ίδια µέσα, η  περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας,  η προσέλκυση καταθέσεων που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστηµα καθώς και αύξηση της καταθετικής βάσης µέσω των νέων καταστηµάτων στην Αθήν, αποτελούν τους βασικούς στόχους της  Τράπεζας Χανίων για την επόμενη περίοδο.

Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μιχάλης Μαρακάκης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση των συνεταίρων ξεκαθάρισε πως στόχος της τράπεζας είναι να μην πωληθούν τέτοια δάνεια σε ξένα funds. Όπως ανέφερε, η σωστή διαχείριση αυτών των δανείων θα οδηγήσει στην επιστροφή των κεφαλαίων στην Τράπεζα και στον επαναπροσδιορισμό της τιμής της συνεταιριστικής μερίδας.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων της Τράπεζας, με τον απολογισμό του 2016 από τον πρόεδρο του ΔΣ Μιχάλη Μαρακάκη, ο οποίος ξεκίνησε με σύντομη περιγραφή των διεθνών και ελληνικών εξελίξεων στην οικονομία και στον τραπεζιτικό κλάδο.

Σε ότι αφορά στην Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ο κ. Μαρακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…..Η οικονοµική κρίση οδήγησε τις τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην Ελληνική αγορά σε ένα κύκλο εξαγορών, συγχωνεύσεων, διακοπής ή/και απόσυρσης των δραστηριοτήτων τους από την Ελληνική αγορά, µε αποτέλεσµα σήµερα να έχει µειωθεί ο αριθµός των πιστωτικών ιδυµάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά. Ο νέος χάρτης της Ελληνικής τραπεζικής αγοράς, µπορεί να αναγνωσθεί και ως ευκαιρία για τα πιστωτικά ιδρύµατα που παρέµειναν σε λειτουργία. Με όπλο την ευελιξία της και την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στοχεύει στην προσέλκυση µεριδίων αγοράς και στην ενίσχυση της θέσης της, µέσα από την αύξηση της καταθετικής της βάσης αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της όσον αφορά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Το δίκτυο της Τράπεζας αριθµεί σήµερα 23 καταστήµατα. Από αυτά, 10 καταστήµατα βρίσκονται στο Νοµό Χανίων (2 στα Χανιά και από 1 σε Κίσαµο, Παλαιόχωρα, Πλατανιά, Γεωργιούπολη, Πλάτανο, Κολυµπάρι, Αλικιανό, Σούδα), 1 κατάστηµα είναι εγκατεστηµένο στον Νοµό Ρεθύµνης (Ρέθυµνο), 6 καταστήµατα λειτουργούν στο Νοµό Ηρακλείου (4 στο Ηράκλειο και από 1 σε Μοίρες και Τυµπάκι), 3 καταστήµατα βρίσκονται στο Νοµό Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία) και 3 καταστήµατα λειτουργούν στον Νοµό Αττικής (Αθήνα Λεωφόρος Συγγρού, Αγία Παρασκευή, Περιστέρι). Με δεδοµένο ότι ο Νοµός Αττικής παρουσιάζει σηµαντικές προοπτικές κερδοφορίας, αφού προσφέρεται για την επίτευξη οικονοµιών κλίµακας, η Τράπεζα µελετά το ενδεχόµενο µερικής αναδιάταξης του δικτύου καταστηµάτων της, µε την ενίσχυσή του στο Νοµό Αττικής. Προς τον σκοπό αυτό αναµένεται να συνδράµει και η ισχυρή της οργανωτική δοµή της Τράπεζας, η οποία µπορεί να υποστηρίξει επέκταση της δραστηριότητας της Τράπεζας.»

Καταθέσεις

«Οι καταθέσεις της Τράπεζας την 31/12/2016 διαµορφώθηκαν σε 313,7 εκατ. ευρώ από 328,4 εκατ. ευρώ την 31/12/2015, καταγράφοντας µείωση της τάξης του 4,47% και αντανακλώντας τις συνθήκες που επικράτησαν στην τραπεζική αγορά κατά το 2016. Σύµφωνα µε τα επίσηµα δηµοσιοποιηµένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2016 η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων κατέχει µερίδιο αγοράς στις καταθέσεις του Νοµού Χανίων που ανέρχεται σε 11,1% ενώ για το σύνολο της Κρήτης 4 το αντίστοιχο µερίδιο διαµορφώθηκε σε 4,4% .»

Κλείνοντας τον απολογισμό, ο κ.Μαρακάκης απευθυνόμενος στους μετόχους αναφέρθηκε στους στόχους της Τράπεζας

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Ανδρουλάκης και έχουν ως εξής:

Στην διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης, υπήρξαν διαμαρτυρίες για την αδυναμία ρευστοποίησης των μερίδων, με τον πρόεδρο του ΔΣ να απαντά πως με τον εξορθολογισμό των «κόκκινων» δανείων θα δοθούν περισσότερες δυνατότητες.  Επίσης επανέλαβε πως η Τράπεζα έχει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με θεσμικό επενδυτή, κάτι που εάν γίνει, θα γίνει με συναπόφαση των μετόχων της.

Οι συμμετέχοντες στην Γενική Συνέλευση, ενέκριναν  τον οικονομικό απολογισμό του 2016 και την αγορά νέων ομολόγων ενώ , όπως ανακοινώθηκε, οι προγραμματισμένες εκλογές του  νέου 13μελούς  Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνουν στις  30 Ιουλίου, καθώς εκκρεμεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ένα έγγραφο έγκρισης δύο μελών που συμμετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook