Μετά από ένα τριήμερο “αγκαλιά” με το κλιματιστικό, αρκετοί είναι εκείνοι που κρυολόγησαν ή που εμφάνισαν τη λεγόμενη νόσο των κλιματιστικών. Αμερικανοί ειδικοί εξηγούν περί τίνος πρόκειται και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό.

Στο γραφείο κλιματισμός, στο σπίτι επίσης, στο αυτοκίνητο το ίδιο… Πώς αλλιώς να αντέξεις τη ζέστη που μάλλον “μας έπιασε στον ύπνο”, μιας και περιμέναμε ο καύσωνας να έρθει αργότερα…

Το θέμα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν προλάβαμε, καν, να κάνουμε την απαραίτητη συντήρηση των μηχανημάτων – σε πολλα κτίρια που στεγάζονται εταιρίες, δε, έχει να γίνει καθαρισμός και συντήρηση των κλιματιστικών χρόνια. Κάτι που, δυστυχώς, ευνοεί τις λοιμώξεις.

Μια τέτοια λοίμωξη είναι η νόσος των λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση, ευρύτερα γνωστή ως η νόσος των κλιματιστικών, που είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή στη συγκεκριμένη λοίμωξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, η νόσος μεταδίδεται από την εισπνοή των παθογόνων βακτηρίων και μπορεί να έχει τα εξής συμπτώματα: πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγη, 40°C πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ναυτία, τάση για εμετό, διάρροια, πνευματική σύγχυση.

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της νόσου, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επιταχύνει την ανάρρωση και αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές, όπως η αναπνευστική ανεπάρκεια, το σηπτικό σοκ και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια

 

healthmag.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook