“Το βασικό ζήτημα που πρέπει να μπεί στο επίκεντρο είναι προς όφελος ποιου θα αξιοποιηθούν τα κτήρια του Πολυτεχνείου”

Σε ανακοίνωσή της αναφορικά με το θέμα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παλιά πόλη των Χανίων, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, αναφέρει τα εξής:

“Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση σε σχέση με το ζήτημα της αξιοποίησης των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης με δηλώσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοινώσεις από διάφορους φορείς, συζήτηση η οποία είναι κάλπικη και αποπροσανατολιστική. Τη στιγμή που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζουν όλους τους μειωμένους προϋπολογισμούς, που πήραν τα αποθεματικά των σχολών μας με ΠΝΠ, έχουν το θράσος να μιλάνε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ΑΕΙ – ΤΕΙ της χώρας. Από κοντά και η πρυτανεία του ΠΚ που πιστή στην πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και είναι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου μιλά γενικά και αόριστα για την υποχρηματοδότηση και την ανάπτυξη, τη στιγμή που αποδέχεται όλους τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης. 
Το βασικό ζήτημα που πρέπει να μπεί στο επίκεντρο είναι προς όφελος ποιου θα αξιοποιηθούν τα κτήρια του Πολυτεχνείου.

Η πρυτανεία του ιδρύματος πιστή στις επιταγές της κυβέρνησης και της ΕΕ διαλέγει να νοικιάσει – ξεπουλήσει τα κτήρια σε ιδιώτες για επιχειρηματική αξιοποίηση, για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων κλπ. Αυτή είναι η λύση που προτείνει η πρυτανεία μπροστά στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κτήρια είχαν παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης με σκοπό να στεγαστεί σχολή Καλών Τεχνών. Αντί λοιπόν αυτά τα κτήρια να αξιοποιηθούν για να καλυφτούν οι ανάγκες των φοιτητών για εστία στην Πόλη, λέσχη, υποδομές που χρειάζονται στις πολιτιστικές ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου. 

Κυβέρνηση-ΕΕ-πρυτανεία σε αγαστή συνεργασία υλοποιούν αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας στην αρχή της χρονιάς στην σύνοδο Πρυτάνεων και εξειδικεύονται και με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, δηλαδή πηγές χρηματοδότησης των ιδρυμάτων πέραν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τέλη εγγραφής δηλαδή δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων δηλαδή συνέχιση της υπο-χρηματοδότησης. Αντίστοιχα αξιοποιούν την υποχρηματοδότηση σαν μοχλό πίεσης για την μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις, στόχος στρατηγικός για την υλοποίηση της λεγόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ με τις ανάγκες των μονοπωλίων δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες των φοιτητών και συνολικά της κοινωνίας, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της έρευνας και προς ποιανού το όφελος αξιοποιείται. 

Οι προσπάθειές τους να μας πείσουν να αποδεχτούμε τους μονόδρομους που μας επιβάλλουν χρειάζεται να πέσει στο κενό . Είναι επιτακτική ανάγκη κάθε φοιτητής που κατάγεται από εργατικές-λαϊκές οικογένειες να βγάλει συμπέρασμα από την ίδια του την ζωή. 

Η αλήθεια είναι πως εδώ και χρόνια νοικιάζονται κτήρια του Πολυτεχνείου σε ιδιώτες, τα ίδια χρόνια όμως είδαμε δεκάδες φοιτητές να αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους γιατί δεν είχαν δικαίωμα στην δωρεάν στέγαση, είδαμε τις θέσεις σίτισης να μην καλύπτουν όλους τους φοιτητές, τις τιμές των εισιτηρίων να ανεβαίνουν στο 100%. Καθημερινά εδώ και χρόνια είναι δεδομένο ότι εργαστηριακό προσωπικό δεν υπάρχει, ενώ  μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές έχουν μετατραπεί σε μόνιμο προσωπικό που δουλεύει και μάλιστα απλήρωτο. Η δικαιολογία της εκάστοτε πρυτανείας και κυβέρνησης είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Η πρυτανεία τα ρίχνει στο Υπουργείο, το υπουργείο και η κυβέρνηση στους δανειστές! Η αλήθεια είναι ότι όλοι μαζί υπερασπίζονται τους μονόδρομους των μνημονίων, των αντιλαϊκών μέτρων, των συνεχών θυσιών που επιβάλλει αυτό το σύστημα σε εμάς και τις οικογένειές μας.

Η ίδια κυβέρνηση που έχει ξεζουμίσει τους γονείς μας με φοροληστρικούς νόμους(βλέπε ΕΝΦΙΑ, αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων),οι ίδιοι που ψήφισαν στην Βουλή φόρους ακόμα και για οικογένειες με 500 ευρώ εισόδημα τον μήνα, είναι αυτοί που μας διακηρύττουν ότι το κράτος δεν διαθέτει πλέον δεκάρα τσακιστή για τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν δεκάδες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τσακίζουν μισθούς και συντάξεις, δίνουν κίνητρα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στο ΝΑΤΟ ώστε να συμμετέχει η χώρα μας ενεργά στο αιματοκύλισμα λαών. 

Ο καθένας μόνος του είμαστε εύκολος αντίπαλος!
Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Η πραγματική λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού συνολικά. Μας φοβούνται και μας μετράνε γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να τους δυσκολέψουμε, να τους σταματήσουμε αν ενωθούμε με το λαό και στοχεύσουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο! Τα αντίστοιχα μας έλεγαν όταν οι φοιτητικοί μας σύλλογοι διεκδικούσαν κάλυψη των αναγκών της στέγασης για όλους τους φοιτητές ,ότι δηλαδή δεν υπάρχει σάλιο ,το κράτος δεν δίνει λεφτά κτλ. 

Η αλήθεια είναι πώς όταν δράσαμε συλλογικά, διεκδικήσαμε, ενωθήκαμε στο κίνημα μαζί με τα ταξικά σωματεία ,με τους εργαζόμενους γονείς μας καταφέραμε και κατακτήσεις όπως το επίδομα ενοικίου. Οι σύλλογοι μας πρέπει να μπουν σε αυτήν την μάχη. 

Όλοι μαζί στον αγώνα για να απαιτήσουμε :

 Άμεση αξιοποίηση των κτηρίων της Παλιάς Πρυτανείας, αλλά και συνολικά των κτηρίων του Π.Κ όπως η Γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου, με κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη στην Πόλη, εστία, μηχανογραφικό, διαμορφωμένοι χώροι των πολιτιστικών ομάδων).
 Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, για κάλυψη των αναγκών σε μέριμνα, μεταφορές, για κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό – εργαστηριακό προσωπικό.
 Έρευνα προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook