Ενώ αύριο αναμένεται η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αγορές που κινούνται σε πολύ ευμετάβλητο έδαφος, σήμερα τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως σήμερα θα παραμείνει κλειστό λόγω Δεκαπενταύγουστου.

Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt το οποίο επικαλείται το PROTO THEMA αναφέρει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί θα συζητήσουν στη συνάντηση της Τρίτης \”νέες λύσεις\” για την κρίση του χρέους στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το capital.gr. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης είναι έτοιμο να δεχτούν μεταβιβάσεις πληρωμών στα κράτη μέλη του Νότου, ακόμα και ευρωομόλογα που θα εκδίδονται συνολικά από τη ζώνη του ευρώ, με την προϋπόθεση τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει από πού άντλησε αυτές τις πληροφορίες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,15% στις 237,84 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,76%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,97%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,84%.

Στο \”κόκκινο\” το χρηματιστήριο της Μαδρίτης με υποχώρηση κατά 0,55%.

Στο \”κόκκινο\” πέρασε και το χρηματιστήριο του Παρισιού στις (10H44 GMT) με τον δείκτη CAC 40 να χάνει 3,57 μονάδες –μείωση -0,11% — και να κλείνει στις 3.210,31.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην Ασία. Σε αυτό το κλίμα οδήγησαν τα στοιχεία για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας που ανακοινώθηκαν: ναι μεν έδειξαν υποχώρηση του ΑΕΠ για 3ο διαδοχικό τρίμηνο, ωστόσο η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.

Το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το β΄ τρίμηνο του έτους έπειτα από πτώση 3,6% το προηγουμένου τρίμηνο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για συρρίκνωση 2,7% του ΑΕΠ.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific κερδίζει 1,4% έπειτα από δύο διαδοχικές εβδομάδες απωλειών.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 1,4% στις 9.086,41 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,2% τερματίζοντας στις 777,12 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει άλμα 2,8%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει θετικά πρόσημα με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,88% και τον ευρύτερο CSI 300 να καταγράφει άνοδο 1,16%.

Στην Ταϊβάν ο Taiex καταγράφει άλμα 2,40%.

Στην Αυστραλία, ο ASX ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,65%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κέρδισε 1,12%.

Τέλος,  ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει άνοδο 1,05%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook