Η χαμηλή προσέλευση των ευρωβουλευτών στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης για την τελετή λήξης της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα προκάλεσε ένα έντονο επεισόδιο μεταξύ του προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον τελεταίο να αποκαλεί το Ευρωκοινοβούλιο «γελοίο».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο, πολύ γελοίο» είπε εμφανώς εξοργισμένος ο Γιούνκερ στη σχεδόν άδεια αίθουσα του κτιρίου του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ συμπλήρωσε ότι «το γεγονός ότι περίπου 30 βουλευτές βρίσκονται στην αίθουσα αρκεί για να αποδειχτεί ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σοβαρό».

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι έχασε την ψυχραιμία του και άρχισε να φωνάζει: «Κύριε πρόεδρε, μπορείτε παρακαλώ να δείξετε λίγο περισσότερο σεβασμό; Μπορεί να επικρίνετε το κοινοβούλιο, αλλά η Κομισιόν δεν ελέγχει το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο είναι που θα έπρεπε να ελέγχει την Κομισιόν».

«Είναι μόνο ελάχιστα τα μέλη της ολομέλειας που ελέγχουν την Κομισιόν! Είστε γελοίοι. Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους Μαλτέζους», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι δεν θα παρευρεθεί ξανά «σε συνεδρίαση αυτού του τύπου». Πρόσθεσε πως η Κομισιόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αλλά το κοινοβούλιο πρέπει να σέβεται την προεδρία ακόμη και των μικρότερων χωρών, «κάτι που δεν κάνει».

Παράλληλα, o κ. Γιούνκερ είπε πως «εάν ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ, που εμφανίστηκε για μια συζήτηση σχετικά με τη λήξη της προεδρίας της χώρας του στο Συμβούλιο της Ε.Ε. ήταν η Αγκελα Μέρκελ ή ο Εμανουέλ Μακρόν, τότε η αίθουσα θα ήταν γεμάτη».

 

iefimerida.gr

 | iefimerida.gr