Ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κισσάμου

"Με θετική έκπληξη ενημερωθήκαμε για το αίτημα χρηματοδότησης του έργου «Απαλλοτρίωση έκτασης 610.807,65 τμ. στην περιοχή “Βουλισμένη” Ελαφονησίου», που απέστειλε στις 26/6/2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης,  ζητώντας τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης για την απαλλοτρίωσή της, ως έκταση ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διαχείρισής της.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημη θέση από τον δήμο Κισσάμου, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι και αυτή σύντομα θα δημοσιευτεί. 
Εμείς ως παράταξη στηρίζουμε την συγκεκριμένη πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη, καθώς υπηρετεί τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από την -εκπονημένη από το 2009 και  δυστυχώς ακόμα μη θεσμοθετημένη- Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, την οποία διαχρονικά και ομόφωνα στήριζαν όλα τα δημοτικά συμβούλια.  Και εμείς πιστεύουμε ότι, η απαλλοτρίωση της έκτασης και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φυσικού οικοσυστήματος στην έκταση των 610 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαφονησίου, μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο φυσικό πάρκο και πρέπει να είναι μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις σε Παγκρήτιο επίπεδο.

Η ανάληψη αυτής της Πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Κρήτης είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε η περιοχή του Ελαφονησίου είναι όχι μόνο διαδημοτικού ενδιαφέροντος και υπερτοπικής σημασίας, αλλά και ένα σήμα κατατεθέν για την χώρα μας.  Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική επιχειρηματολογία της επιτυχημένης διεκδίκησης του μεγάλου έργου της Παράκαμψης Τοπολίων & Έλους. 

Μόνο λοιπόν με την Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να διεκδικηθεί ρεαλιστικά ένας τέτοιος μεγάλος στόχος και είναι ευτυχής συγκυρία που ο Χανιώτης Γιώργος Σταθάκης  βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Περιβάλλοντος και μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο εν λόγω ζήτημα. Το πρώτο βήμα έγινε, τώρα απαιτείται η δημιουργία ολοκληρωμένου και τεκμηριωμένου φακέλου και η πλήρης στήριξή του από όλους τους φορείς του τόπου.
Προφανώς και ως δήμος Κισσάμου, πρέπει ενεργά και επίσημα να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβουμε ουσιαστική συμμετοχή στην διαδικασία. Είναι στο χέρι μας, σε αυτό το σημαντικό ζήτημα να διεκδικήσουμε τον ρόλο που μας ανήκει.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Της  Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Κισσάμου
Μυλωνάκης Γιώργος
Θεοδωρογλάκης Μιχάλης"