Θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από τη σφικτή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, για να τελειώσει η παρατεταμένη στασιμότητα της οικονομίας, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. Θα χρειαστεί απαραίτητα ένα μεγάλο σοκ, όπως ύφεση ή πόλεμος.

Αυτό ίσχυσε για τις 14 «περιόδους χαμηλής μεταβλητότητας» από το 1928 έως σήμερα, τουλάχιστον στις χρηματαγορές, υπογραμμίζουν τα στελέχη στρατηγικής της Goldman Sachs, Christian Mueller-Glissmann και Alessio Rizzi. Αυτές οι περίοδοι, κατά μέσο όρο, διαρκούσαν περίπου δύο χρόνια, παρουσίαζαν βραχυπρόθεσμες εκτινάξεις και η αστάθεια του δείκτη S&P500 ήταν συνήθως κοντά ή κάτω του 10.

Οι διακυμάνσεις σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τα στοιχεία ενεργητικού την περασμένη εβδομάδα και οι επενδυτές τοποθετούνται σε μεγάλες διακυμάνσεις, εν μέρει λόγω φόβων για σφιχτότερη πολιτική από την κεντρική τράπεζα, γράφουν οι αυτά τα δυο στελέχη στρατηγικής σε έκθεση της 3ης Ιουλίου. Ωστόσο, μια διαρκής ανάκαμψη είναι απίθανη χωρίς κλιμάκωση της αβεβαιότητας ή του κινδύνου ύφεσης, ανέφεραν.

“Τα όρια της μεταβλητότητας είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όταν συμβαίνουν συχνά μετά από απρόβλεπτα μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως οι πόλεμοι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις ή οι δυσμενείς οικονομικοί ή χρηματοοικονομικοί κλονισμοί και τα αποκαλούμενα «άγνωστα άγνωστα» (π.χ. η «μαύρη Δευτέρα» του 1987) υποστηρίζουν οι Mueller-Glissmann και Rizzi, από τα γραφεία τους στη Βρετανία. «Οι οικονομικές κρίσεις και ο επιβραδυνόμενος οικονομικός κύκλος ακολουθούνται ιστορικά από ένα υψηλό επίπεδο συναλλαγών σε περιουσιακά στοιχεία». Η Goldman Sachs τοποθετεί τις πιθανότητες ύφεσης τα επόμενα δύο χρόνια στο 25%.

Η χαμηλή μεταβλητότητα δεν είναι ασυνήθιστη και τείνει να προέρχεται από ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον με ισχυρή ανάπτυξη αλλά σταθερό πληθωρισμό και επιτόκια, παρόμοιο με το σενάριο “Goldilocks”, σημειώνουν οι Mueller-Glissmann και Rizzi. Οι αγορές αντανακλούσαν την κατάσταση αυτή από τον Ιανουάριο, με τις μετοχές να φθάνουν σε ύψη ρεκόρ, με ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, και με τις αποδόσεις των ομολόγων να μειώνονται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook