Αν δεν σερβίρετε όλη την τούρτα, μην την ξεφορμάρετε: Κόψτε με ένα μαχαίρι όσα κομμάτια θέλετε, μοιράστε τα σε πιάτα φρούτου και περιχύστε τα με τη σάλτσα καραμέλας. Σκεπάστε την υπόλοιπη τούρτα με μεμβράνη και βάλτε τη ξανά στην κατάψυξη.

Υλικά

για την κρέμα παγωτού

1 κιλό παγωτό βανίλια
4 φέτες τσουρέκι (φρέσκο ή μπαγιάτικο), πάχους 1 εκ.
1 πακέτο μπισκότα με γεύση κανέλα, χτυπημένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη
4 μπάρες σοκολάτα (ζυγίζουν περίπου 85 γρ. η καθεμία), με γέμιση καραμέλα, κομμένες με το μαχαίρι σε μικρά κομματάκια
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο στο γουδί μέχρι να γίνει σκόνη

για την καραμέλα

150 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μαργαρίνη
1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
150 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Για την κρέμα παγωτού: 

Βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνω στη συντήρηση του ψυγείου για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Απλώνω τις φέτες τσουρεκιού σε ένα μέτριο ταψί, σε μονή στρώση και τις ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ξεραθούν και να ροδίσουν ελαφρώς –αν το τσουρέκι είναι ελαφρώς μπαγιάτικο, τότε το ψήνω λιγότερο για να μην καεί. Βγάζω τις φέτες από το φούρνο, τις αφήνω να κρυώσουν και τις σπάζω με τα χέρια μου σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το μαλακωμένο παγωτό, το σπασμένο τσουρέκι, τη σκόνη μπισκότων, τα κομματάκια της σοκολάτας και το μαχλέπι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα (ή με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα), μέχρι να φτιάξω ένα παχύ, πυκνό μείγμα.

Παίρνω ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και το ντύνω εσωτερικά με ένα μεγάλο κομμάτι διάφανης μεμβράνης, την οποία εφαρμόζω καλά στα τοιχώματα και τον πάτο, και αφήνω τις άκρες της μεμβράνης να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζω εκεί το μείγμα παγωτού και ισιώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Σκεπάζω τελείως την κρέμα με τις άκρες της μεμβράνης και βάζω το ταψί στην κατάψυξη για 2 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.

Για την καραμέλα: 

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκορπίζω ομοιόμορφα τη ζάχαρη και τη ραντίζω με 1 κουτ. σούπας νερό. Βάζω το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνω τη ζάχαρη για 4 – 5 λεπτά, ανακινώντας συχνά και έντονα το σκεύος για να σκορπίσει η άχαρη παντού στο ταψί και να αρχίσει να λιώνει ομοιόμορφα. Το ζητούμενο είναι το χρώμα και η υφή της να μοιάζουν με μέλι. Αν χρειαστεί, χαμηλώνω λίγο ακόμα τη φωτιά ώστε να μην καεί και πικρίσει η μισή ζάχαρη πριν λιώσει η υπόλοιπη. Δεν ανακατεύω όμως, γιατί η ζάχαρη θα κολλήσει στην κουτάλα και θα στερεοποιηθεί.

Μόλις όλη ζάχαρη γίνει σαν μέλι προσθέτω τα κομματάκια της μαργαρίνης και τη βανίλια και αρχίζω να ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε το βούτυρο να λιώσει και να ενωθεί με την καραμέλα, και να φτιάξω ένα μείγμα λείο και τελείως ομοιογενές. Αν το μείγμα αφρίζει έστω και λίγο, χαμηλώνω ακόμα λίγο τη φωτιά. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ανακινώ ξανά το τηγάνι για να απλωθεί παντού. Μαγειρεύω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι η καραμέλα να είναι τελείως ομοιογενής.

Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω την καραμέλα σε ένα μπολάκι. Την αφήνω να κρυώσει και να δέσει ελαφρώς.

Σερβίρισμα: Βγάζω την τούρτα από το ψυγείο και την ξεφορμάρω, ανοίγοντας με προσοχή τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού. Αναποδογυρίζω την παγωμένη τούρτα σε μια πιατέλα, αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη και περιχύνω με την καραμέλα. Σερβίρω αμέσως.

dinanikolaou.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook