Μια κοινή, μη συνταγογραφούμενη αντιοξειδωτική ουσία δίνει ελπίδες για καλύτερη διαχείριση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς τα πρώτα ευρήματα μιας νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στην αυτάνοση νόσο.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής έρευνας, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Neuroimmunology & Neuroinflammation, διαπιστώθηκε ότι το λιποϊκό οξύ σε μεγάλες δόσεις μειώνει την ατροφία του εγκεφάλου σε ασθενείς με δευτεροπαθή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στη δευτεροπαθή προοδευτική σκλήρυνση, οι βλάβες στα νεύρα είναι αρκετά προχωρημένες, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και οι περίοδοι ύφεσης είναι λιγότερο συχνές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Ρεμπέκα Σπέιν από το Oregon Health & Science University των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι το λιποϊκό οξύ, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό διαθέσιμο ως μη συνταγογραφούμενο συμπλήρωμα, μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ατροφίας του εγκεφάλου σε διάστημα δύο ετών όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση και σε μεγάλες δόσεις (1.200 mg). Η ατροφία του εγκεφάλου στη σκλήρυνση, δηλαδή η μείωση του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, προκύπτει από την απώλεια νευρώνων και θεωρείται ένδειξη για την εξέλιξη και επιδείνωση της νόσου.

Σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo), όσοι έλαβαν το λιποϊκό οξύ παρουσίασαν 68% μείωση στον ρυθμό ατροφίας του εγκεφάλου τους, όπως υπέδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες που πραγματοποίησαν οι ερευνητές. Παράλληλα, οι ασθενείς που έλαβαν την αντιοξειδωτική ουσία είχαν λιγότερες πτώσεις και μεγαλύτερη ταχύτητα βαδίσματος.

Το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι το λιποϊκό οξύ ήταν σε γενικές γραμμές ασφαλές και ανεκτό από τους ασθενείς, με την πιο κοινή παρενέργειά του να είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Θα χρειαστεί στο μέλλον μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών πριν το λιποϊκό οξύ ενταχθεί τις πρότυπες συστάσεις των γιατρών για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης, ωστόσο τα πρώτα ευρήματα μοιάζουν πολλά υποσχόμενα.

 

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook