Την πρόθεση της να επενδύσει στη Κρήτη εξέφρασε στο Περιφερειάρχη η Κρητικής καταγωγής Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Κέλλυ Βλαχάκη κόρη του εκλιπόντα Ευτύχη Βλαχάκη απο τον Αποκόρωνα Χανίων.

Την αγάπη της για την Κρήτη και την πρόθεση της να επενδύσει επιχειρηματικά στο νησί μας εξέφρασε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη  σε συνάντηση τους στη Περιφέρεια η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Κέλλυ Βλαχάκη.

Η κα. Βλαχάκη που έχει έδρα στις ΗΠΑ με τη γνωστή σε όλο τον κόσμο εταιρεία παραγωγής βιολογικών απορρυπαντικών και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, βρίσκεται με την οικογένεια της στη Κρήτη αλλά και τον φιλέλληνα Αμερικανό κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Καλιφόρνια για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας της Ευτύχης Βλαχάκης που ήταν από τις Καλύβες Χανίων.

Μάλιστα για τον εορτασμό των 50 χρόνων της εταιρείας έγινε στην Αθήνα ειδική εκδήλωση και όπως είπες η κα. Βλαχάκη στον Περιφερειάρχη στις άμεσες προθέσεις της είναι να επενδύσει στη Κρήτη ιδρύοντας εταιρεία. Παράλληλα ενημέρωσε τον κ. Αρναουτάκη για την παραγωγή της εταιρείας 200 και πλέον καθαριστικών προϊόντων (ECOS) όπου σε πολλά από αυτά χρησιμοποιεί Ελληνικό  ελαιόλαδο. Η κα. Βλαχάκη είπε επίσης στον Περιφερειάρχη ότι, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη Κρήτη 35 φιλοξενούμενοι της, επιφανείς επιχειρηματίες και καθηγητές για να γνωρίσουν το νησί , να γιορτάσουν τα 50 χρόνια της εταιρείας  αλλά και να  συζητήσουν επιχειρηματικές συνεργασίες. 


Ο κ. Αρναουτάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε την κα. Βλαχάκη για την επίσκεψη-συνάντηση στη Περιφέρεια και για την πρόθεση της να επενδύσει στο νησί μας προωθώντας την «πράσινη οικονομία» και «κρατώντας γέφυρα συνεργασίας» με τον τόπο καταγωγής της, σε μια περίοδο που η Κρήτη έχει ανάγκη από υγιείς επενδύσεις. 

Ο κ. Αρναουτάκης αποχαιρετώντας έδωσε στη κα. Βλαχάκη και στον Ελληνοαμεριακανό κοσμήτορα ενθυμήματα από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης ενώ στη συνάντηση ήταν παρόντες η εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στην Ελλάδα δρ. Μαρία Χναράκη και ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Θεόδωρος Κατερινάκης που συνδέονται με την οικογένεια Βλαχάκη. 


Η κα. Βλαχάκη σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την συνάντηση ανέφερε:

«Αγαπάμε πολύ την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικά, ο πατέρας μου, μας μεγάλωσε μεταφέροντας μας τις αξίες, τα ιδεώδη τα Ελληνικά. Επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο την Ελλάδα με την οικογένεια μου, και ο δικός μου στόχος είναι να μεταλαμπαδεύσω αυτές τις αξίες στους δικούς μου ανθρώπους. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που είμαι σήμερα στη Κρήτη είναι η γενέτειρα του πατέρα μου, με συγκινεί πολύ που βρίσκομαι εδώ. Ήρθα στην Ελλάδα, στη Κρήτη, για να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια της εταιρείας μας ECOS η οποία παράγει γύρω στα 200 καθαριστικά προϊόντα και είχαμε μια μεγάλη επετειακή συγκέντρωση εορταστικού περιεχομένου στην Αθήνα και τώρα βρισκόμαστε στη Κρήτη.

Στόχος μας είναι η «πράσινη οικονομία» και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στην Ελλάδα, στην Κρήτη, γιατί το νησί έχει στρατηγική θέση, ενώνει την Μ. Ανατολή και την Ευρώπη. Γενικότερα η φιλοσοφία της εταιρείας είναι τέτοια που θέλει να δίνει δουλειές στην Ελλάδα. Ήδη η εταιρεία χρησιμοποιεί προϊόντα Ελληνικά για την παρασκευή των καθαριστών που παράγομε». 

Ποιά είναι η Κέλλυ Βλαχάκη

Κόρη του εκλιπόντα (το 2014)  ιδρυτή της εταιρείας Ευτύχιου Βλαχάκη, πιο γνωστού στην ελληνοαμερικανική κοινότητα ως Van Vlahakis ελέγχει πέντε μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ και εξάγει τα προϊόντα της (άνω των 150 κωδικών) σε 60 χώρες, και τα τελευταία χρόνια, και στην Ελλάδα με το εμπορικό σήμα ECOS. Ο όμιλος πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Το project της ελληνικής επένδυσης πρώτο-συζητήθηκε το 2013 οπότε και ο Van Vlahakis προχώρησε στη δημιουργία ελληνικής θυγατρικής, άνοιξε γραφεία στην Αθήνα και ξεκίνησε τις επαφές για την δημιουργία παραγωγικής μονάδας.

Όμως έφυγε από τη ζωή χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το εγχείρημά του. Τώρα είναι η κόρη του Kelly Vlahakis-Hanks αυτή που μετά από την ανάληψη του έλεγχου της εταιρείας επανέρχεται για να κάνει το όνειρο του ιδρυτή του ομίλου πραγματικότητα και να προχωρήσει την επένδυση στην Ελλάδα. 

Η Earth Friendly Products αποτελεί την μετεξέλιξη της Venus Laboratories (η οποία λειτουργεί ακόμα ως holding) που ίδρυσε το 1967 ο Κρητικός επιχειρηματίας που μετανάστευσε to 1953 σε ηλικία 18 ετών απο τον Αποκόρωνα Χανίων, στις ΗΠΑ για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.