Κοινή ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

“Σε κοινή συνεδρίαση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων την Πέμπτη 06/07/2017 με θέμα την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας και την προετοιμασία για την απεργία στις 16 του Ιούλη διαπιστώσαμε τα παρακάτω :

Οι εμποροϋπάλληλοι με τους αυτοαπασχολούμενους (μικρομαγαζάτορες) παρά της μικροαντιθέσεις που υπάρχουν, είναι σήμερα ανάγκη  να ακολουθήσουμε κοινό βηματισμό απέναντι στον κοινό αντίπαλο που έχουμε και αυτοί είναι οι μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων οι επιχειρηματικοίόμιλοι και τα μονοπώλια.

Αυτούς τους αντίπαλους υπηρετεί η πολιτική των κυβερνήσεων διαδοχικά Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, της Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ με τα 4 μνημόνια .Ταυτόχρονα εξοντώνουντους εμποροϋπαλλήλους με όρους σύγχρονης δουλείας με εξαντλητικά ωράρια – χωρίς κλαδική σύμβαση κ.α, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους με τα εξαντλητικά ωράρια,την ληστρική φορολογία,ταχρέη ,τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις κ.α .

Στα αποκαΐδια τον εργατικών δικαιωμάτων και στα λουκέτα των αυτοαπασχολούμενων κυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Ε.Ε  – ΔΝΤ – ΕΚΤ ) «διαμορφώσουν το επενδυτικό περιβάλλον» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές  σ’ αυτό το πλαίσιο θέλουν ουσιαστικά να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία και να υλοποιήσουν τον διακαή πόθο των επιχειρηματικών ομίλων. Η εμπειρία και των Χανίων επιβεβαιώνει ότι οι μόνοι κερδισμένοι από το άνοιγμα τις Κυριακές είναι τα μεγάλακαταστήματα και οι πολυεθνικοί όμιλοι.

Η Κυριακή αργία αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης  και η κατάργηση της θα επιφέρει πολλαπλά χτυπήματα όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων στο εμπόριο αλλά συνολικά της εργατικής οικογένειας αλλά και τις οικογένειας των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις γυναίκες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, τη νεολαία που μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης και ελαστικότητας.

Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά και όσους εργάζονται σε κλάδους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με αυτόν. Πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, θα προκληθεί ντόμινο σε κλάδους που ως σήμερα έχουν κατοχυρωμένο το πενθήμερο, την αργία της Κυριακής. Για αυτό το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας αφορά όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να αποτελέσει φωνή ακόμα και για κλάδους που σήμερα έχει ουσιαστικά καταργηθεί υπεράσπιση της αποτελεί βασικό ζήτημ της κοινής πάλης εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων. 

Εργαζόμενοι, Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι παλεύουμε για :

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.  Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, την Κυριακή αργία.

Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους και οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους σε χρέη και λουκέτα.

Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Καμία επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων.

Καλούμε :

Τα επιχειρησιακά εργατικά  σωματεία του εμπορίου και τα αντίστοιχα σωματεία αυτοαπασχολούμενων και τους εμπορικούς συλλόγους  σε σύσκεψή την Τετάρτη 12 Ιούλη στις 7:00 μ.μ στο ΕΚΧ  

Σε κοινή απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 16 Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ στον Κάτολα”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook