Η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο είναι ενδεικτική των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για τη σημερινή συνάντηση της Αγγελα Μέρκελ με το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας συναντώνται προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την αδυναμία αρκετών χωρών της Ευρωζώνης να αναχρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους.

Η αγωνία όπως σημειώνει το PROTO THEMA του ανεπτυγμένου Βορρά δεν αφορά τις χώρες του Νότου ή της περιφέρειας, αλλά το κέντρο της Ευρώπης που πρέπει να διαφυλάξει τον εαυτό του.

Στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ρυθμός ανάπτυξης πάγωσε τους τρεις τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα οι διεθνείς αγορές προεξοφλούν ότι οι γαλλικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα επειδή σημαντικό κομμάτι των χαρτοφυλακίων τους αποτελείται από ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, κυρίως όμως η Ιταλία.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι είναι πιθανό να αυξηθούν οι φόροι προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι η χώρα του μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά.

Η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της ζώνης του ευρώ έπεσε κατά 0,7% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πολύ περισσότερο απ ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση έκθεσης που θα λέει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο κατά 0,3% το δεύτερο τετράμηνο του έτους, από 0,8% που ήταν τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.

Με τα δεδομένα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι η συζήτηση της κυρίας Μέρκελ με τον κύριο Σαρκοζί θα επικεντρωθεί στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρώπης. Εξελίξεις στο αίτημα πολλών χωρών το αίτημα ευρωομολόγου δεν αναμένονται, αφού η γερμανική καγκελαρία με επίσημη ανακοίνωση διεμήνυσε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι καν στην ατζέντα. Ειδικώς στη Γερμανία ασκείται έντονη κριτική ότι οι λεγόμενες υγιείς χώρες δεν έχουν κανένα λόγο να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγου με επιτόκιο από το 3,5% έως το 4%, σαν αυτό που καλούνται να καταβάλλουν οι χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ακόμα και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν ότι οι τελικές αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, προϊδεάζει ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει μετά το ραντεβού των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εάν οι αγορές μεταφράσουν τις όποιες αποφάσεις του γαλλογερμανικού άξονα σαν έλλειψη αποφασιστικότητας της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook