Σε ύφεση βρίσκονται οι δυο πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το βράδυ σε Πεύκους Σητεία και στην Ανατολή Ιεράπετρας.

Νεότερη Ενημέρωση 18.18

Καλύτερη εικόνα, μετά από πολύωρες προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη, παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή Ανατολή Ιεράπετρας.

Όπως δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα ωστόσο υπάρχουν αναζωπυρώσεις».

Στο σημείο ωστόσο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σβήνοντας όσες μικροεστίες φωτιάς υπάρχουν σε μια προσπάθεια η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν να πέσει η νύκτα.

Καθοριστική για την εξέλιξη της φωτιάς υπήρξε η συνδρομή δύο ελικοπτέρων που σε συνδυασμό με τις επίγειες δυνάμεις απέτρεψαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να πλησιάσουν στα θερμοκήπια της περιοχής.

Το μεσημέρι πάνω από την φωτιά πέταξε και αεροσκάφος «Καναντέρ» το οποίο ωστόσο δεν επιχείρησε λόγω των δυνατών ανέμων.

Στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς στους Πεύκους οι ζημιές είναι σημαντικές σε περιουσίες, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο αλλά στο σημείο παραμένουν 12 πυροσβέστες για να επιτηρούν.

Η μάχη με τις φλόγες δινόταν όλη τη νύχτα από τους πυροσβέστες και συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα.

Στους Πεύκους Σητείας 7 οχήματα με 20 υπαλλήλους και μια ομάδα πεζοπόρου έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο και κατακαίει χορτολιβαδική έκταση, ωστόσο η πυρκαγιά εκεί είναι σε ύφεση.

Στην Ανατολή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά για την πυρκαγιά που ξέσπασε νοτιοδυτικά του χωριού πριν τις 2 τη νύχτα.

Την κατάσβεση συντονίζει ο διοικητής της Περιφερειακής Π.Υ Κρήτης κ. Μαραγκάκης, ενώ και για τις δύο πυρκαγιές έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις από όλη την Κρήτη.

Ο κ. Μαραγκάκης  σε δηλώσεις του ανέφερε πως τη νύχτα υπήρξε κίνδυνος για το χωριό, όμως το πρωί τα πράγματα είναι καλύτερα ενώ στην περιοχή επιχειρεί ελικόπτερο και οι άνεμοι έχουν πέσει σε σχέση με τη νύχτα που ήταν πολύ ισχυροί.

Τα μέτωπα στην πυρκαγιά της Ανατολής είναι αρκετά σε διαφορετικά σημεία. Οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στο Στόμιο και τις Αμμουδάρες, ενώ με νεότερη ενημέρωση στις 08:30 το πρωί φαίνεται πως υπάρχει μια αναζωπύρωση κοντά στο χωριό.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας βρίσκεται στο σημείο καί όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι, η εικόνα λίγο πριν τις 9 το πρωί είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με τη νύχτα, οι άνεμοι έχουν πέσει και η βοήθεια του ελικοπτέρου ήταν καθοριστική. Στη σημείο βρίσκονται 28 πυροσβεστικά οχήματα, πολλοί εθελοντές και διασώστες, ενώ η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Για σήμερα, Σάββατο, το επίπεδο επικινδυνότητα πυρκαγιάς παραμένει «πολύ υψηλό», ενώ προβλέπονται ισχυροί άνεμοι στην Ιεράπετρα.

Με πληροφορίες από Radiolasithi.gr

Χθεσινές φωτογραφίες από τους Πεύκους