Το Συμπόσιο της Σύμης πραγματοποιείται φέτος για 18η χρονιά στην Ελούντα Λασιθίου, με κεντρικό θέμα «Κυβερνο-προκλήσεις για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Επικοινωνία», και πραγματεύεται τις μεγάλες προκλήσεις και αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση στους λαούς και τα κράτη.

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του Συμποσίου, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η τεράστια σημασία του Συμποσίου της Σύμης και η διεξαγωγή του στην Ελούντα και την Κρήτη είναι αδιαμφισβήτητη για τους εξής λόγους:

Αν αναλογιστεί κανείς τις προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιστημονικής σκηνής που συμμετέχουν στο Συμπόσιο και διαφημίζουν την Κρήτη με την παρουσία τους αλλά και την εμπιστοσύνη τους στα μοναδικά παγκοσμίως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, όπως είναι η κρητική διατροφή, ο πολιτιστικός πλούτος του νησιού, η φιλοξενία, η ακαδημαϊκή και επιστημονική αριστεία κ.ά

Αν αναλογιστεί κανείς τη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ΕΝΙSA) για τη διεξαγωγή του Συμποσίου, που έχει συμβολική σημασία ιδιαίτερα εδώ στο Ηράκλειο, όπου έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια τις απόπειρες «αρπαγής» της έδρας του εν λόγω Οργανισμού από την Κρήτη, που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Ευρωπαϊκής Προεδρίας του 2003, όπου Υπ.Εξωτερικών ήταν και πάλι ο Γ.Παπανδρέου.

Αν αναλογιστεί κανείς τη συνεργασία με την Πρεσβεία της Εσθονίας και το ότι το 18ο Συμπόσιο της Σύμης αποτελεί την πρώτη δράση της Εσθονικής Ευρωπαϊκής Προεδρίας στην Ελλάδα.
Η Εσθονία, μία μικρή ευρωπαϊκή χώρα με 1,5 εκατομμυρίο κατοίκους, η οποία διαθέτει το πιο πρωτοποριακό και εύχρηστο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και οι πολίτες της απολαμβάνουν ένα πλήρες φάσμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από υγειονομική περίθαλψη και δήλωση φόρου εισοδήματος, μέχρι τη δημιουργία μιας επιχείρησης μέσα σε λίγα λεπτά αλλά και την ηλεκτρονική διαβούλευση, συνεδρίαση και συνυπογραφή αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της χώρας (κάτι που στην Ελλάδα απαιτεί ίσως και αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσω του Συμποσίου αναδεικνύεται η πραγματική δύναμη των προοδευτικών δυνάμεων που είναι η σκέψη, ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά και να μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του μέλλοντος προς όφελος της κοινωνίας.

Τέλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι αναδεινύεται η πολύπλευρη δυναμική της Κρήτης που εκτείνεται σε θέματα επιστημών, τεχνολογίας, έρευνας και επικοινωνίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η σημασία της διεξαγωγής του Συμποσίου της Σύμης στην Κρήτη είναι υψίστης σημασίας και αυτό οφείλεται στον πρωτεργάτη του Συμποσίου.

Έτσι, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει απλός στρατιώτης για τη χώρα, όπως ήταν πάντα όλα αυτά τα χρόνια

Ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι Γεωπόνος-Πληροφορικού Μέλους Εθνικού Συμβουλίου και Συντονιστή ΝΕ Ηρακλείου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook