Η άποψη της Yamaha για το διηπειρωτικό ταξίδι

Η Yamaha αποκάλυψε ένα νέο ταξιδιάρικο cruiser ή καλύτερα grand-cruiser υπερπολυτελείας με κινητήρα V2. Ονομάζεται Star Venture και για την ώρα προορίζεται μόνον για την αμερικάνικη αγορά.

Ο δικύλινδρος κινητήρας με όγκο 1.854 κ.εκ. εκπλήσσει καθότι αερόψυκτος, αλλά η μοτοσυκλέτα διαθέτει όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές ανέσεις και βοηθήματα, συμπεριλαμβανομένων και διαφορετικών διαμορφώσεων (modes) απόδοσης του κινητήρα -μια βελούδινη για το ταξίδι και μία σπορ για το κέφι.

Του έχουν προσαρμόσει τώρα ένα εξατάχητο κιβώτιο και ο ψεκασμός τραβάει αέρα από ένα φίλτρο στο πλάι του V, ώστε να χωρέσει το μεγάλο ρεζερβουάρ των 25 λίτρων.

Υπάρχει ακόμα το σύστημα Sure Park, το οποίο υποβοηθάει τη μετακίνηση της μοτοσυκλέτας προς τα εμπρός ή πίσω (παρκάρισμα ή ό,τι άλλο) μέσω ηλεκτρομοτέρ. Τέλος το Star Venture είναι εξοπλισμένο με ABS στα φρένα και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης (traction control).

Με την Venture Star η Yamaha βάζει στο μάτι την αγορά των ταξιδιάρικων Harley-Davidson όπως η Road Glide Ultra ή Ultra Limited αλλά και της Roadmaster της ταχύτατα ανερχόμενης Indian.

Μιλάμε για μιαν αγορά που δίνει σχεδόν τις μισές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Τα νούμερα είναι μεγάλα και δικαιολογούν την ιαπωνική προσπάθεια.

Τονίζοντας τον όρο «luxury» η μοτοσυκλέτα διαθέτει… αυτοκινητική ικανότητα αποθήκευσης (140 λίτρα συνολικά), μοιρασμένης σε τρεις χώρους εντοιχισμένους στο κυρίως «σώμα» της.

Τρεις μικρότερες θήκες προβλέφθηκαν στο φέρινγκ, μια εντυπωσιακή κατασκευή τόσο για την έκτασή του όσο και για το «ύφος» του –καθώς μοιάζει με εξοργισμένη Πλύμουθ. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την αεροδυναμική του αποτελεσματικότητα, αλλά θα είναι μάλλον καλύτερη ενός περίπτερου.

Όπως και να ‘χει, ο εξοπλισμός παίζει τον πρώτο ρόλο. Πέρα από τους αποθηκευτικούς χώρους, στον πίνακα οργάνων υπάρχει μια έγχρωμη οθόνη επτά ιντσών για τον έλεγχο στοιχείων όπως η επικοινωνία Bluetooth –το σύστημα λειτουργεί και με φωνητικές εντολές.

Η οθόνη υποστηρίζει ένα πλήρες σύστημα infotainment. Κλειδί δεν υπάρχει, ο κινητήρας μπορεί να εκκινήσει όταν ο αναβάτης απλά είναι αρκετά κοντά. Η σέλα, ή πιο σωστά οι πολυθρόνες αναβάτη και συνεπιβάτη είναι θερμαινόμενες όπως και τα γκριπ.

Η ζελατίνα του φέρινγκ μετακινείται ηλεκτρικά πάνω-κάτω, ενώ στο φέρινγκ υπάρχουν αεραγωγοί και εκτροπείς αέρα σε μια προσπάθεια διαχείρισης της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και κινητήρα για να θερμαίνεται ή δροσίζεται ο αναβάτης ανάλογα την εποχή.

Στη βασική της έκδοση η Venture Star κοστίζει 24.999 δολάρια, ενώ έναντι 2.000 επιπλέον δολαρίων πωλείται μαζί με το πακέτο εξοπλισμού TransContinental που περιλαμβάνει GPS, CB και το travel link Sirius XM και XM, ένα επιπλέον ζεύγος ηχείων και ηχητικά χειριστήρια «Dual Zone», ώστε αναβάτης και συνεπιβάτης ακούει από διαφορετικές πηγές ήχου και να συνομιλεί ξεχωριστά στο τηλέφωνο. Τέλος το πακέτο συμπληρώνεται από συναγερμό και LED φώτα ομίχλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook