Πρόκειται για μια έκταση πάγου ίση με το 1/4 της Ουαλίας.

Το ρήγμα έχει μεγαλώσει τώρα στα άκρα του παγόβουνου Λάρσεν. Ένα λεπτό κομμάτι πάγου μήκους πέντε χιλιομέτρων είναι αυτό που συγκρατεί ένα παγόβουνο 6.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το να βγει στη Θάλασσα Βεντέλ.

Προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερες στατιστικές, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διαστημικό σκάφος Cryosat. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μεγάλα κομμάτια πάγου βρίσκονται κάτω από τα νερά της περιοχής και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος χρησιμοποιεί ένα ειδικό μετρητή ύψους προκειμένου να υπολογίσει τις πραγματικές τους διαστάσεις.

“Ο Cryosat διαθέτει δύο κεραίες ραντάρ που μας επιτρέπουν να κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις στο παγόβουνο και να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα πρότυπα”, εξηγεί η επιστήμονας Anna Hogg. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους επιστήμονες, καθώς υποδεικνύουν με ποια ταχύτητα μπορεί να κινηθεί το παγόβουνο από τη στιγμή που θα αποκολληθεί από το Λάρσεν. Πρόκειται για πολύ σημαντικά στοιχεία, ιδιαίτερα αν το παγόβουνο μπει στους δρόμους της ναυσιπλοΐας και αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο. Η μάζα της Ανταρκτικής έλκει τα νερά σε υψηλότερο σημείο κοντά στις ακτές παρά στο κέντρο του ωκεανού. Το παγόβουνο Λάρσεν πρόκειται να γλιστρήσει πάνω σε αυτή την κατωφέρεια, αλλά μόνο αν δεν προσκρούσει στον πυθμένα του ωκεανού.

Τα νερά κοντά στην Ανταρκτική είναι σχετικώς αβαθή και πιθανολογείται ότι το παγόβουνο θα δημιουργήσει ένα ρήγμα στον πυθμένα. Τα στοιχεία που θα λάβουν από τον Cryosat οι επιστήμονες θα τους αποκαλύψουν πού μπορεί να πάει το παγόβουνο και πού όχι. “Δεν είναι απίθανο το παγόβουνο απλώς να κολλήσει σε κάποια δομή του θαλάσσιου πυθμένα. Ανάλογα φαινόμενα έχουμε δει και στο παρελθόν, όπου τα παγόβουνα μετατρέπονται σε νησίδες στη Θάλασσα Βεντέλ”, συμπληρώνει η Anna Hogg.

 

perierga.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook