Ανησυχία των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης από Τουρκία – Στην έναρξη γεωτρήσεων στην Κύπρο, η Τουρκία απαντά με άσκηση στα «οικόπεδα» της μεγαλονήσου

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η δήλωση έγινε στο protothema.gr και στην ιστοσελίδα www.mignatiou.com από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτημά μας για να σχολιάσει τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.

Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης, που μας ενημέρωσε, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.

«Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει.

Μας είπε, όμως, ότι η γαλλική παρουσία -και όχι μόνο- είναι αισθητή. Δύο φρεγάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που λαμβάνουν μέρος στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας και τις πρωινές ώρες θα πλεύσουν προς το σημείο της γεώτρησης. Αισθητή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο έχει και το αμερικανικό ναυτικό.

Σημειώνουμε ότι κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο, στις αρχές Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε με λεπτομέρειες τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ενθαρρυμένος», μας είπε ο αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον πρώτο λόγο έχει η Γαλλία, ενώ αν χρειαστεί οι Αμερικανοί θα δράσουν υποστηρικτικά, υπό την έννοια ότι θα στηρίξουν το δικαίωμα της Κύπρου να έρευνά στην ΑΟΖ της.

Μέχρι της στιγμής η Τουρκία δεν παρενόχλησε το το γεωτρύπανο West Capella, αν και είναι νωρίς για να καταλήξει κανείς σε συμπέρασμα για τον τρόπο δράσης που θα επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθεί -μέσω του γαμπρού του- την κατάσταση και ενημερώνεται συνέχεια για τις εξελίξεις.

Χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκδώσει NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους), με την οποία ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης του “West Capella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κυπριακή NAVTEX αναφέρει ότι η είσοδος σε αυτή τη ζώνη απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών και θα καταλήξει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανακαλύψει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα.

Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, «το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook