Στα ύψη βρίσκεται η ένταση στο Αιγαίο για ακόμη μια ημέρα, στον απόηχο της άφιξης της πλατφόρμας γεώτρησης West Capella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία διέταξε την αποστολή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, με το πρόσχημα της παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της πλωτής πλατφόρμας, ενώ επιδόθηκε χτες εκ νέου σε ένα κρεσέντο παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην περιοχή θυμίζει μπαρούτι και έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο έπειτα από το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Μέρα με την ημέρα γίνεται σαφές πως η επιμονή της Άγκυρας να έχει δικαίωμα παρέμβασης στην Κύπρο καθώς επίσης και να διατηρήσει τα στρατεύματά της έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων που υπάρχουν στα χωρικά ύδατα του νησιού.

Χτες το βράδυ, οι ι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη, ως γνωστό, για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν και δύο γαλλικά πολεμικά πλοία τα οποία επιχειρούν στην περιοχή, ενώ στο περιοχή πλέουν επίσης σκάφη του Ισραήλ αλλά και της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η εξέδρα έφτασε την περασμένη Τετάρτη στο σημείο γεώτρησης χωρίς προβλήματα, ενώ στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πολεμικά αεροσκάφη προχώρησαν σε δεκάδες παραβιάσεις σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16, καθώς και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (17 και 17 από τα 2 CN-235 και τρεις από τον σχηματισμό).
Μήνυμα από Αλ. Τσίπρα

Χτες ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις νέες προκλήσεις της. «Όλες οι χώρες πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς. Εχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές δεν αρέσκεται να σέβεται τα δικαιώματα μας» και πρόσθεσε: 

«Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο και στρατηγική, δεν αλλάζει θέσεις, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο, τότε καταφέρνει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει. Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ένας σταθερός πυλώνας στην περιοχή».

Πού θέλει να κάνει γεωτρήσεις η Άγκυρα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο οικόπεδο 6, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα:

  • Η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

  • Η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν, συνέχισε.

  • Θεωρεί επίσης ότι τα οικόπεδα 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Πηγή: newpost.gr