Κύκλωμα τοκογλυφίας με «εγκέφαλο» έναν 63χρονο και μέλη τέσσερα στελέχη τραπεζών, εξάρθρωσε η αστυνομία.

Έπειτα από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκε πως η σπείρα  «έσπαγε» επιταγές «πελατών» εισπράττοντας τόκο από 5% έως 20% επί της ονομαστικής τους αξίας. Κατασχέθηκαν 180 «σώματα» επιταγών με ονομαστική αξία άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Αρχή για το «ξέπλυμα» δέσμευσε ποσό ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που είτε βρέθηκαν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς είτε οι κατηγορούμενοι τα είχαν επενδύσει σε ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο 63χρονος φέρεται να δραστηριοποιείτο ως τοκογλύφος για πάνω από τριάντα χρόνια με εξειδίκευση στο «σπάσιμο» επιταγών. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε ότι το κύκλωμα, μέσω του 63χρονου, ρευστοποιούσε επιταγές με αντάλλαγμα άλλες, μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας, και μηνιαίο τόκο από 5% έως 7%. Εάν ο «πελάτης» ζητούσε να «σπάσει» μεταχρονολογημένη επιταγή, ο τόκος ανέβαινε στο 20% της αξίας της, ενώ, εάν τα θύματα δεν πλήρωναν την επιταγή με τη λήξη της, ο 63χρονος προχωρούσε στη σφράγισή της.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 63χρονος λάμβανε μέσω της εφαρμογής Viber στο κινητό του τηλέφωνο αντίγραφα των επιταγών για να ελέγξει τη φερεγγυότητα των εκδοτών τους. Αντλούσε για τον σκοπό αυτόν πληροφορίες από τέσσερα στελέχη τραπεζών που συνεργάζονταν μαζί του. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για έναν διευθυντή, μια υποδιευθύντρια και δύο υπαλλήλους τραπεζικών υποκαταστημάτων της Αττικής.

«Η δράση του κυκλώματος οδήγησε πολλούς ιδιώτες και επιχειρήσεις σε μεγάλη οικονομική αφαίμαξη και αναστολή ή παύση λειτουργίας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης. Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχα, Θόδωρος Χρονόπουλος επεσήμανε ότι ο 63χρονος ζητούσε από τα θύματά του να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ή ιδιωτικά συμφωνητικά, τα οποία ανέφεραν ότι ο τόκος που θα εισέπραττε δεν θα υπερέβαινε τον νόμιμο ετήσιο τόκο υπερημερίας, παρότι στην πραγματικότητα το ποσό ήταν πολλαπλάσιο. Ρόλο συνεργών αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. σε δύο ακόμα άνδρες: έναν 55χρονο που χάρη σε ευρύ κύκλο επαφών προσέλκυε πελάτες και έναν 37χρονο που εκτελούσε χρέη «μεσάζοντα» παραλαμβάνοντας ή παραδίδοντας χρήματα και επιταγές στους πελάτες-θύματα. Εις βάρος των επτά συλληφθέντων ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τοκογλυφία και «ξέπλυμα».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook