Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου ‘ Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης  στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο‘, το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Καστέλλι, Θραψανό και Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, του Στρατιωτικού Μουσείου Ρεθύμνου ( Χρωμοναστήρι ) και των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Μινώας Πεδιάδας, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και ο Δήμος Μινώας Πεδιάδας.

Και το συνέδριο είχε επιτυχία για πολλούς λόγους.

1. Γιατί η ‘απώλεια ‘ στις ανακοινώσεις ήταν μικρή. Έγιναν 41 από τις 45 ανακοινώσεις που υπήρχαν στο πρόγραμμα.
2. Γιατί οι ανακοινώσεις ήταν ενδιαφέρουσες και προσέθεσαν πολλά νέα στοιχεία για την περίοδο 1940 1945 στην Κρήτη.
3. Γιατί πολλοί σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου με ενδιαφέρον. Και αυτό φάνηκε στις παρεμβάσεις και στη συζήτηση στο τέλος κάθε συνεδρίας.
4. Γιατί το συνέδριο ήταν πολύ καλά οργανωμένο.
5. Γιατί η φιλοξενία εκ μέρους του Δήμου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Καστελλίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου  και Λύκτου ήταν καλή.
6. Γιατί πολλά μάθαμε και κερδίσαμε από τις δύο ξεναγήσεις στο πολεμικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, όπου μας ξενάγησε ο Γιώργος Καλογεράκης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκείνος που σήκωσε από την πλευρά του Δήμου μεγάλο βάρος της οργάνωσης του συνεδρίου, και στην αρχαία Λύκτο, όπου μας ξενάγησαν ο Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης και ο Αντώνης Βασιλάκης.

Τους συνέδρους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μινώας Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Τις εργασίες του συνεδρίου ευλόγησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας Νανάκης.

Το συνέδριο χαιρέτισε, με μήνυμά του, ο αρχηγός  ΓΕΕΘΑ ναύαρχος κ. Αποστολάκης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο έκανε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Γκεγκέρογλου και ο αντιστράτηγος ε. α. και πρώην διευθυντής της Ιστορίας Στρατού κ. Γιάννης Κακκουδάκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν σε εννέα συνεδρίες. Μετά από κάθε συνεδρία εγίνοντο παρεμβάσεις και ερωτήσεις – απαντήσεις.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος παλαίμαχοι ιστορικοί ερευνητές , άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και νέοι ιστορικοί.

Ένα συνέδριο τελειώνει μόνο όταν κυκλοφορήσουν τα Πρακτικά του. Και τότε φαίνεται και η επιτυχία του.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, δύο καλαίσθητοι τόμοι, θα είναι συνέκδοση του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας και του Δήμου Μινώας Πεδιάδας και την εκδοτική φροντίδα έχει αναλάβει ο Κωστής Ψυχογυιός.
Χορηγός της έκδοσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι οργανωτές του συνεδρίου υποσχέθηκαν στους συνέδρους ότι θα έχουν στα χέρια τους τα Πρακτικά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.