Τέσσερα χρόνια μετά την πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης επιστρέφει με «To Τελευταίο Σημείωμα». 

Σε σενάριο του ίδιου και της Ιωάννας Καρυστιάνη, μουσική (σε πρώτη συνεργασία με τον πατέρα του) του Αλέξανδρου Βούλγαρη και διεύθυνση φωτογραφίας του Σίμου Σαρκετζή. 

Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στο φρούριο Ιτζεδίν στις Καλύβες Χανίων.

«To Τελευταίο Σημείωμα» είναι μία ταινία εμπνευσμένη και πάλι από την πρόσφατη ελληνική Ιστορία: την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης (τον ερμηνεύει ο ο Ανδρέας Κωνσταντίνου των «Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ (στο ρόλο ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε- «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση») . Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων.

Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Ελληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό κάποιον άλλον κι έχοντας τη διάθεση να φυγαδεύσει τον ίδιο και την αρραβωνιαστικιά του (την ερμηνεύει η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ των «Tyrant» και «The Borgias») στο Βερολίνο.

«To Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου από την Tanweer

 
 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook