Επιστολή προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τους Βουλευτές Χανίων την Περιφέρεια και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Στην επιστολή του Αγροτικού – Ελαιουργικού – Καστανοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων αναγράφονται τα εξής:

Θέμα : ‘’ Πρόγραμμα κρατικής δολωματικής δακοκτονίας  σκέψεις και προτάσεις’’ 

Αξιότιμοι κύριοι 

Θα θέλαμε να πούμε μερικά λόγια και να προτείνουμε λύσεις στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς  που ονομάζεται δολωματική δακοκτονία. Πριν όμως πρέπει εμείς να αναρωτηθούμε και να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα. Είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση του δάκο με δολωματικούς ψεκασμούς; Είναι αναγκαίο να γίνεται δολωματικός ψεκασμός; Και αν ναι εμείς που θα ωφεληθούμε ; 

Τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας όπως το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων το οποίο έχει πραγματοποίηση δεκάδες πειράματα σε αγρούς μας λέει ότι ο δάκος είναι ένα έντομο το οποίο δρα με συγκεκριμένο τρόπο μόνο στην καλλιέργεια της ελιάς,  έχει σταθερό βιολογικό κύκλο και ότι μπορεί να καταπολεμηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην προκαλεί ζημιά που να θεωρείται οικονομικής σημασίας για τους παραγωγούς. Όλα αυτά γίνονται στην πράξη με δολωματικούς ψεκασμούς. Άρα είναι αποτελεσματικότατος όταν και εφόσον γίνει ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. 

Όσον αφορά την αναγκαιότητα του δολωματικού πρέπει από μόνοι μας να δούμε ότι εφόσον είναι αποτελεσματικός στην πράξη να κοιτάξουμε το περιβαλλοντικό κομμάτι, το κόστος του παραγωγού εάν είναι πιο ωφέλιμο από ότι η ψεκασμοί καλύψεως, την υγεία μας και την αποφυγή στην έκθεση με τα φυτοφάρμακα και τέλος και ουσιαστικότερο ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ του προϊόντος. Έρευνες δείχνουν ότι τα ελαιόλαδο μας σε αναλύσεις περιέχει τουλάχιστον τρεις (3) δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων μέσα σε επιτρεπτά όρια. Αυτό και μόνο δείχνει ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά την αναγνώριση του Ελληνικού Ελαιολάδου και την πώληση του με υπεραξία. Οι ψεκασμοί καλύψεως με καθολικά εντομοκτόνα σκοτώνουν και αφανίζουν όλα τα ωφέλιμα έντομα στον ελαιώνα μας άρα έχουμε άλλες επιπτώσεις στα δέντρα μας όπως η έξαρση  άλλων εχθρών δευτερεύουσας σημασίας. Η καθολική εφαρμογή με εντομοκτόνα ευρέους φάσματος για πολλά χρόνια δίνει την δυνατότητα στο  δάκου να αποκτήσει ανθεκτικότητα όπως και παρουσιάζεται τελευταία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπολεμηθεί και συγχρόνως να δηλητηριάζουμε το προϊόν μας. Εάν δούμε όλα τα παραπάνω  τότε από μόνα τους απαντάνε στο τρίτο ερώτημα για το όφελος του παραγωγού. Καλύτερο προϊόν απαλλαγμένο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων-προστατευμένο περιβάλλον και ισορροπημένο οικοσύστημα στους ελαιώνες, διασφάλιση της ποιότητας, μείωση του κόστους παραγωγής και δυνατότητα ζήτησης υπεραξίας στο προϊόν. 

Για να γίνουν όλα αυτά είπαμε ότι πρέπει να γίνεται σωστή εφαρμογή. Γιατί όμως η δακοκτονία τα τελευταία χρόνια απαξιώθηκε και ώθησε τους παραγωγούς στους αλόγιστους ψεκασμούς κάλυψης; Η δακοκτονία στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το 1927 μέχρι και σήμερα, εφαρμοζόταν σε όλα τα μέρη όπου υπήρχε ελαιοκομία με επιτυχία και αυτό οφείλονταν στο ότι γινόταν έγκαιρη από νωρίς το καλοκαίρι,  συντονισμένη και συλλογική καταπολέμηση ( πολλά εργατικά χέρια έστω και με ψεκαστήρες πλάτης, μεγάλη κάλυψης των περιοχών)  σε σύντομα χρονικά διαστήματα μέχρι αργά το φθινόπωρο. 

Την τελευταία δεκαπενταετία όμως παρατηρείτε ότι η δολωματική κρατική δακοκτονία αρχίζει όλο και περισσότερο και υποβαθμίζεται. Εμπλέκονται διάφοροι φορείς, υπουργεία, περιφέρειες χωρίς κανένας όμως να έχει την απόλυτη ευθύνη με αποτέλεσμα να μην γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί, να μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις( άρα λιγότεροι ψεκασμοί), μικρότερη κάλυψη των περιοχών, έξαρση του πληθυσμού του δάκου και σημαντικότερο η αγανάκτηση των παραγωγών και η ώθηση τους σε αλόγιστους ψεκασμούς. Όλα αυτά όμως έγιναν τυχαία ή μήπως αποσκοπούσαν κάπου. Μήπως οι κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια είναι να απαξιωθεί κάθε τι συλλογικό  και να γιγαντωθούν μέσα από αυτό μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που παρασκευάζουν ή πωλούν φυτοφάρμακα; Μήπως στο βωμό του κέρδους των φυτοφαρμάκων  προπαγανδίζουν αρνητικά για τον δολωματικό ψεκασμό ως κάτι αναποτελεσματικό; Μήπως θέλουν να μας απομονώσουν σαν άτομα και να ακούμε μόνο αυτούς και να κάνουμε ότι θέλουν μόνο αυτοί;  Είναι βασικά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε και να δούμε ως παραγωγοί πως  θα βελτιώσουμε μια κατάσταση και όχι να αποξενωθούμε μεταξύ μας. Η λογική του <<πονάει το κεφάλι-κόβω το κεφάλι>> πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε μια κατάσταση και άλλες λύσεις και όχι να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης. Αυτήν την κατεύθυνση εμείς δεν την θέλουμε και για το λόγο αυτό καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να δώσει λύση το συντομότερο σε αυτό το πρόβλημα. Να δώσει εμπράκτως  την αλλαγή της κατεύθυνσης, του τρόπου σκέψεις και του τρόπου εφαρμογής σε αυτά τα ζητήματα. 

Ένα άλλο βασικό και τραγελαφικό  στην δολωματική δακοκτονία είναι οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται . Από  την στιγμή που γνωρίζουμε επιστημονικά αλλά και εμπειρικά ότι η δόση καλύψεως σκοτώνει γιατί βάζουμε δεκαπλάσιες δόσεις;  Μήπως εδώ υπάρχει κάτι άλλο; Εφόσον το ελκυστικό διάλυμα που έχουμε διαρκεί μόνο λίγες( περίπου 3) ημέρες γιατί να χρησιμοποιούμε πολλαπλάσιες δόσεις εντομοκτόνου; Από έρευνες επίσης ξέρουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε την ψεκαζόμενη ποσότητα που εφαρμόζεται ανά δέντρο κατά ενα 1/3. Άρα εξοικονόμηση φαρμάκων και μεγαλύτερη κάλυψη περιοχών που ψεκάζονται. Από αυτά και μόνο έχουμε τεράστια εξοικονόμηση πόρων. 

Η δακοκτονία στοιχίζει στην πολιτεία περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ /χρόνο. Τα 5 εκατομμύρια εισπράττονται από τους παραγωγούς και τα αλλά 20 δίνονται σε μορφή επιχορήγησης για την υλοποίηση του έργου. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτά πάνε στην αγορά για φυτοφάρμακα. Εάν συνεχίσει να έχει τα ιδία κονδύλια και μειώσουμε την δοσολογία στα φυτοφάρμακα αμέσως έχουμε ένα τεράστιο κέρδος χρημάτων τα όποια θα μπορούσαν να δοθούν για καλύτερη υλοποίηση του έργου. 

 Αναλύοντας όλα τα παραπάνω κάνουμε τις εξής προτάσεις:

1. Συλλογική και υποχρεωτική δολωματική δακοκτονία για την διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος. 
2. Σωστός και επιστημονικός σχεδιασμός του τρόπου εφαρμογή της δακοκτονίας από την αρχή. 
3. Απεμπλοκή όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών και δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ειδικού φορέα διαχείρισης της δακοκτονίας από την προμήθεια των φαρμάκων ως την υλοποίηση του έργου
4. Εξοικονόμηση πόρων από την μείωση φυτοφαρμάκων και μεταφορά τους στην εφαρμογή και υλοποίηση του έργου
5. Δεδομένου ότι ο δάκος έχει μέσο ορό 5 γενιές το χρόνο λόγο ευνοϊκού κλίματος να γίνεται καταπολέμηση από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο 
6. Ανάρτηση και παρακολούθηση των δακοπαγίδων  από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. 
7. Αύξηση του εργατικού δυναμικού στα συνεργεία που εφαρμόζουν δακοκτονία. 

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Εμμ Μοτάκης 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook