Απεργιακή κινητοποιήση στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον επισιτισμό – τουρισμό θα πραγματοποίησει το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 11.00 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο:

“Την Τετάρτη 21 Ιουνίου συνεδρίασε η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη κλαδικής πανελλαδικής απεργίας, στις 20 Ιουλίου υιοθετώντας το κάλεσμα σωματείων από όλη τη χώρα, για οργάνωση της πάλης απέναντι στη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στον κλάδο από την κυβέρνηση και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, κάθε συνάδελφο, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, τη σχέση εργασίας, τη χώρα καταγωγής του, να κάνει το βήμα, να μπει μπροστά στη μάχη σπάζοντας το φόβο. Για τη υπεράσπιση της αξιοπρέπειας μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Συνάδελφοι, πρέπει να βάλουμε τα δυνατάμας και στον Νομό μας, όπου σπάει  κάθε χρόνο το ρεκόρ προσέλευσης τουριστών.
Να βγάλουμε στο προσκήνιο την «ανάπτυξη» αυτή και εν τέλει ποιους πραγματικά  ωφελεί.
Να γίνει κατανοητό ότι πίσω από τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, πίσω από τη χλιδή των υπερσύγχρονων ξενοδοχειακών και επισιτιστικών μονάδων (εστιατόρια, ταχυφαγεία, αλλά και catering) κρύβεται η άγρια εκμετάλλευση που δεχόμαστε, η σύγχρονη σκλαβιά των συμβάσεων, ακόμα και μίας ημέρας, των δουλεμπορικών γραφείων, οι μισθοί των 500 και 400 ευρώ, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε,αλλά πολύ περισσότερο εκείνοι, ότι χωρίς εμάς δε δουλεύει κανένα ξενοδοχείο, κανένα catering, καμία επιχείρηση.

Θέλουμε στο πλευρό μας σε αυτόν τον αγώνα τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα όλων των κλάδων. Τους μαζικούς φορείς των μικρώνεπαγγελματιών, της φτωχής αγροτιάς του Νομού μας που συνθλίβονται και αυτοί από την ΕΕ, τα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε. Έχουμε κοινά συμφέροντα που είναι στην αντίπερα όχθη από την «ανάπτυξη» τους, τους ανταγωνισμούς τους, που μόνο φτώχεια, βάσανα και αργά η γρήγορα πολέμους θα φέρουν στην πλειοψηφία του λαού μας.

Μετά από αλλεπάλληλες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, τόσο στον επισιτισμό όσο και στα ξενοδοχεία του Νομού και ανταλλαγή πείρας μεταξύ συναδέρφων, έχουμε διαμορφώσει σαφή αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

• Αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας
• Μείωση κάθε χρόνο του εισοδήματος μας, μιας και όλο και λιγότεροι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων εφαρμόζουν τις μειωμένες σε σχέση με το 2012 συλλογικές μας συμβάσεις.
• Υποστελέχωση που οδηγεί αναπόφευκτα σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Λιγότεροι εργαζόμενοι για σημαντικά αυξημένη δουλειά με αποτέλεσμα αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
• Ακόμα και παγίδες μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας που απαλλάσσουν τους εργοδότες από  τις υποχρεώσεις που θα είχαν εάν υπέγραφαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Συνάδελφοι, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς πατάνε πάνω στο σύνολο των αντεργατικών μέτρων παλαιότερων και νέων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις υπηρετούν και στηρίζουν τα μονοπώλια της λυκοσυμμαχίας τους στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τους Ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ.

Τα ΜΜΕ κάνουν «φιλότιμες» προσπάθειες να μας παραπληροφορήσουν, δεν είναι δύσκολο πια για τον καθένα από εμάς που έχει ταξική συνείδηση να καταλάβει. 

 Ολάκερη η περιοχή μας έχει καταστεί πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων αλλά και άντλησης- εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που λέγεται ότι βρίσκονται εντός των συνόρων μας.
 Το Αιγαίο έχει γεμίσει από πολεμικά Νατοϊκά πλοία που αυξάνουν το σκηνικό έντασης και τις πιθανότητες σύρραξης. Βάζοντας έτσι τους λαούς της περιοχής να σκοτωθούν για τα συμφέροντα, μίας χούφτα πολυεθνικών. 
Εμείς αυτό το λέμε βαρβαρότητα. Και προτρέπουμε κάθε εργαζόμενο να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που επιδιώκουν την καλλιέργειά της.
Προτρέπουμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, στις 20 Ιούλη, να διεκδικήσουμεόσα μας κλέβουν, όσα μας στερούν, όσα μας αξίζουν. Να σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όλους όσους μας θεωρούν του χεριού τους.
Να μην υπογράψει κανείς ξανάατομική σύμβαση.Προσλήψεις μόνο μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να γραφτούμε όλοι στα σωματεία μας.Να απαιτήσουμε την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ.
Επιδιώκουμε μέσα από τη προετοιμασία της απεργίας να βελτιώσουμε τη λειτουργία του σωματείου μας αναβαθμίζοντας έτσι τις συλλογικές μαζικές διαδικασίες αλλά και το περιεχόμενό τους.
Διεκδικούμε:
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.Καμία διάκριση με βάση το φύλλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα 
• Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων 
• Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο τουΤουρισμού-Επισιτισμού
• Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά γραφεία, η ενοικιαζόμενη εργασία. 
• Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεταισύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να είναι εργασία 6ωρη, 5ήμερη, 30ωρη.
• Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία, την ασφάλεια τωνεργαζομένων, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς 
• Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς, 600€ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν 
• Η πάλη για τα δικαιώματά μας, ιδιαίτερα εδώ στο νομό μας, με τη βάση της Σούδας, είναι δεμένη με τη  πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στη λογική του διαίρει και βασίλευε τα δεκανίκια της εργοδοσίας διαχωρίζουν τους συναδέλφους μας στους «εξτρατζίδες» που δουλεύουν ακόμα και με συμβάσεις μιας ημέρας λέγοντάς τους να είναι πρόθυμοι για όλα ώστε να τους ξαναπροτιμήσει η εταιρία, τάζοντας μονιμοποίηση.Από την άλλη, στους μόνιμους λένε «μην κοιτάτε τους εξτρατζίδες, αυτοί βγάζουν περισσότερα. Μην τους λυπάστε!». Ενώ για τους εργολαβικούς λένε «μην ασχολείστε, αυτοί είναι σε άλλο εργοδότη!». Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις λογικές διότι όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι.

Συνάδελφοι, πρέπει να ισχυροποιήσουμε την επιρροή των σωματείων του κλάδου μας μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εκεί ισχυρό και ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/7 ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook