Χιλιάδες επισκέπτες αγκάλιασαν και φέτος τις πρωτότυπες εκδηλώσεις

Με ένα δυνατό χειροκρότημα από το κοινό και λόγια θερμά «έπεσε» την περασμένη Κυριακή η αυλαία του Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου «Ταξιδεύοντας… Αγγλία» που διοργάνωσε το Μουσείο Καζαντζάκη από τις 12 έως τις 16 Ιουλίου σε Ηράκλειο και Μυρτιά, διοργάνωση που εντάχθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του «Έτους Καζαντζάκη».

Ένα Φεστιβάλ που καθιερώθηκε από το Μουσείο ως ετήσιος θεσμός με στόχο την ανάδειξη της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά παράλληλα την αναζήτηση του πολιτισμού του χθες και του σήμερα των χωρών που επισκέφτηκε ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας.  

Αφιερωμένο σε μια ιδιαίτερη, για τον πολυταξιδεμένο συγγραφέα χώρα, την Αγγλία, το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε και φέτος από χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους οι οποίοι πλημμύρισαν όλες τις βραδιές την πλατεία του χωριού παρακολουθώντας τις κεντρικές αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος παρουσιάστηκαν κεντρικές εκδηλώσεις, ειδικά σχεδιασμένες για τη θεματική του Φεστιβάλ, τις οποίες το Μουσείο ανέθεσε σε καταξιωμένους δημιουργούς: Τη μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή «Σαίξπηρ-Καζαντζάκης. Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα» σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, την παράσταση-μοντάζ «Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον Σαίξπηρ ή ο κήπος του έρωτα» σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιωργή Τσαμπουράκη στο αλσύλλιο του χωριού, την παράσταση «Τα έξι κύματα» που σκηνοθέτησε και χορογράφησε ο Κωνσταντίνος Τσακιρέλης αλλά και τη συναυλία αφιερωμένη στην πλούσια μουσική κληρονομιά της Αγγλίας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δ. Ηρακλείου και τη Χορωδία Νέων του Δ. Ηρακλείου ενώ με ζωηρό ενδιαφέρον παρακολούθησε τη δημόσια ανάγνωση του βιβλίου «Ταξιδεύοντας Αγγλία» στον επιβλητικό χώρο του Κούλε. Τις εκδηλώσεις συμπλήρωσαν επτά υπαίθριες εικαστικές εγκαταστάσεις, έκθεση φωτογραφίας αλλά και οκτώ ευφάνταστες δράσεις για τους λιλιπούτειους επισκέπτες, που και αυτοί έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό παλμό στο Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Φεστιβάλ αποτέλεσε η αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη με το  Ίδρυμα Shakespeare Birthplace Trust που εδρεύει στο Stratford, παρουσία της Γεν. Δ/ντριας του Ιδρύματος της γενέτειρας του Σαίξπηρ Δρ. Diana Owen  που έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να συνειδητοποιήσει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δίπλα στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το πνεύμα του οποίου αναζητούσε ο μεγάλος Κρητικός.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ ήταν και φέτος ο Εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Για την υλοποίηση του Φεστιβάλ συνεργάστηκαν φέτος ο Δήμος Ηρακλείου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, η Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτιάς. Καθοριστική για την επιτυχία του φεστιβάλ υπήρξε η υλική και δημιουργική βοήθεια πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου και η συνεχής παρουσία των εθελοντών μικρών και μεγάλων κατοίκων του χωριού που έδωσαν τη δική τους πνοή στο Φεστιβάλ.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook