Νέος μεταλλικός δείκτης αντικατέστησε τον παλιό και το ηλιακό ρολόι του ναυτικού μουσείου στο παλιό λιμάνι των Χανίων, κλέβει και πάλι από σήμερα τα βλέμματα των περαστικών. Στα τέλη Ιουλίου άγνωστοι έκλεψαν από το σπανιο ηλιακό ρολόι, τον μπρούτζινο δείκτη, αλλά μετά από αγώνα δρόμου οι υπεύθυνοι του μουσείου διόρθωσαν το πρόβλημα. Μάλιστα όλοι πλέον θα μπορούν να μάθουν τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς οι πληροφορίες εκτός από τα Ελληνικά θα γραφτούν σύντομα σε έξι ακόμα γλώσσες.

Οι περαστικοί κοντοστέκονται και το θαυμάζουν. Αλλοι βγάζουν φωτογραφίες και άλλοι διαβάζουν τις οδηγίες για το πώς λειτουργεί. Το ηλιακό ρολόι έξω από το ναυτικό μουσείο Χανίων έχει και παλι τον μπρούτζινο δείκτη του, το χαρακτηριστικό τρίγωνο, η σκιά του οποίου δείχνει την ώρα.

Πρόκειται για μια γεωμετρική κατασκευή που δείχνει την ώρα με τη σκιά του δείκτη καθώς ο ήλιος περιφέρεται γύρω από τη γη από την Ανατολή προς τη Δύση. Η οριζόντια πλάκα του αντιστοιχεί στον γεωγραφικό ορίζοντα των Χανίων, ενώ οι ώρες που είναι χαράγμένες στην πλάκα είναι συνάρτηση του γεωγραφικού πλάτους της περιοχής. Μάλιστα τις πολύ χρήσιμες αυτές πληροφορίες θα μπορούν να τις διαβάζουν σύντομα και οι τουρίστες.

Η υπέροχη αυτή γεωμετρική κατασκευή χρονολογείται από τον 6ο πχ αιώνα, αλλά κάποιοι τον 21ο πρώτο θέλησαν να την καταστρέψουν. Ευτυχώς χάρη στο πείσμα και την προσπάθεια των ανθρώπων του μουσείου είναι και πάλι εκεί.

neatv.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook