Γιατί η μείζονα αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τον πρόεδρο του Δ.Σ του Πλατανιά και τον Δήμαρχο

Δριμεία κριτική ασκεί η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Πλατανιά, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και δη στον πρόεδρο του Δ.Σ και τον Δήμαρχο κάνοντας λόγο για παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας του.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

“Ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί λίκνο της δημοκρατίας. Η λειτουργία του πρέπει να είναι υποδειγματική. Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πρέπει να καταθέτει τις απόψεις του και να τοποθετείται, λαμβάνοντας υπόψη, ότι η δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου προϋποθέτει τον σεβασμό αυτού που αγορεύει προς  τον δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους, τον πρόεδρο, τους αντιδημάρχους κ.λπ., αλλά και των ως άνω αναφερόμενων προς αυτόν που αγορεύει.

Δυστυχώς, αυτός ο βασικός κανόνας λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου καταστρατηγείται κατ΄ επανάληψη στον Δήμο Πλατανιά, με την ανοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, όπως έγινε και στην Τακτική Συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2017. 
Πραγματικά είναι λυπηρό το γεγονός, ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας όταν τοποθετούνται για τα προβλήματα του δήμου και των πολιτών του, να γίνονται αποδέκτες φραστικών επιθέσεων, ύβρεων  και απειλών οι οποίες έχουν αποτυπωθεί και στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, τα οποία είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Στο κλίμα τρομοκρατίας το οποίο έχει διαμορφωθεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αμφιβόλου νομιμότητας και οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται.

Είναι η αντίληψη μερίδας των εχόντων την «εξουσία» -της οποίας η διαχείριση απαιτεί και την στοιχειώδη παιδεία- ότι εμείς κάνουμε «κουμάντο» , υπονοώντας προδήλως ότι η μειοψηφία είναι ανεπαρκής και οι όποιες απόψεις εκφράζει, είναι απορριπτέες. Οι υπηρετούντες χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα στους νεότερους συμβούλους και να μην είναι οι πρώτοι οι οποίοι συμπεριφέρονται απαξιωτικά.  Αυτή είναι η λογική κατά την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά και η αντίληψη της δημοκρατικής του λειτουργίας ορισμένων μελών της πλειοψηφίας.

Θεσμικά, προβλέπεται η πλειοψηφία να ασκεί διοίκηση έχουσα αρμοδιότητες και όχι απόλυτη εξουσία και δη, κακώς εννοούμενη. Στη δε μειοψηφία, μείζονα ή ελάσσονα, έχει ανατεθεί εξίσου σημαντική αρμοδιότητα, εκείνη του ελέγχου. Κατά συνέπεια, όποια κριτική ασκείται, είναι κατά κανόνα καλοπροαίρετη και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με ύβρεις και απειλές, όπως συνέβη πρόσφατα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η κατακριτέα τακτική, αντικατοπτρίζει την αδυναμία άσκησης των αρμοδιοτήτων (ή της εξουσίας ως η πλειοψηφία εννοεί) από την Δημοτική Αρχή.

Πραγματικά, θα περίμενε κανείς διαφορετική αντιμετώπιση ειδικά από ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με την αυτοδιοίκηση και έχουν υπηρετήσει  διάφορες θέσεις εξουσίας. Όμως, τελικά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο μεγάλος χρόνος παραμονής στην εξουσία φθείρει και διαφθείρει, τουλάχιστον πνευματικά.

Θυμίζουμε την μάλλον άγνωστη ρήση για κάποιους: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Τέλος, δεν θέλουμε να ζητήσουμε αστυνομική προστασία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και προτείνουμε, η διεξαγωγή των συνεδριάσεων να μεταδίδεται μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να τις παρακολουθεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Υ.Γ. Αφορμή, για την διένεξη ήταν η κατάντια της αγροτικής οδοποιίας ειδικά αυτή η οποία δεν οφείλεται στις φυσικές καταστροφές. Η απάντηση δόθηκε πρίν από μερικές ημέρες στην σύσκεψη για την δακοκτονία, όπου το σύνολο των αρχιεργατών αναρωτήθηκε πώς θα είναι δυνατή η πρόσβαση στους ελαιώνες για την εκτέλεση του προγράμματος.

Με εκτίμηση ,
Οι Δημοτικοι Συμβουλοι Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά 
Βερυβάκη-Μαστοράκη Γιούλη
Βολάνης Μανούσος 
Δασκαλάκης Μανώλης 
Κασσελάκης Ιωάννης
Μπικάκης Γεώργιος 
Ντουντουλάκης Μανώλης 
Πατεράκης Κωνσταντίνος
Τσαγκαράκης Γεώργιο”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook