Ποικίλα σχόλια έχει ξεσηκώσει η χθεσινή πρόταση του Συλλόγου Ξενοδόχων Χανίων για επιβολή εισιτηρίου στις δημοφιλείς παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησιού στο Ν. Χανίων. 

Βεβαία πίσω από αυτήν την πρόταση προκύπτουν μερικά συμπεράσματα και μερικά ερωτηματικά.

Καταρχήν για να προχωρήσει σε μία τέτοια πρόταση ο Συλ. Ξενοδόχων σημαίνει ότι λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα για τις δύο αυτές περιοχές από τους τουρίστες και τα τουριστικά γραφεία, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού κάθε τι αρνητικό ζημιώνει συνολικά τον τουρισμό του Νομού Χανίων. 

Βέβαια η πρόταση των Ξενοδόχων είναι ελλιπής, αφού δεν προτείνει το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργήσει, ποιος θα κάνει τη διαχείριση (προφανώς οι Δήμοι), πώς θα προσληφθεί το προσωπικό κλπ. 

Αυτά όμως είναι μικρής σημασίας σε σχέση με την ουσία.

Η ουσία είναι ότι ένα εισιτήριο των 10€ ανά άτομο θα επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των ντόπιων και των ελλήνων επισκεπτών από άλλες περιοχές, αφού με μία πρόχειρη εκτίμηση για να επισκεφθεί αυτές τις παραλίες μία 4 μελής οικογένεια θα χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 100€ – 120€, συμπεριλαμβανομένης, εκτός από το εισιτήριο εισόδου, των εξόδων μετακίνησης μέχρι εκεί (βενζίνη ή εισιτήριο με το καραβάκι) και μία υποτυπώδους κατανάλωσης σε κάποιο σνακ, νερό αλλά και ίσως και μίας ομπρέλας στην παραλία. 

Σε αντίθεση με αυτό ο ξένος επισκέπτης θα το επιβαρυνθεί μέσα στο πακέτο του ταξιδιού του και δεν θα είναι πολύ τσουχτερό στη τσέπη του, αφού θα είναι μέσα σε μία συνολική τιμή για τη διαμονή, μεταφορά και τις εκδρομές.

Βέβαια προκύπτουν και άλλα ερωτηματικά. 

Ήδη, για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Δήμος Κισάμου εδώ και μερικά χρόνια εισπράττει 1€ από κάθε επισκέπτη που πάει στον Μπάλο. Η είσπραξη του τέλους γίνεται στο λιμάνι του Καστελίου και στον δρόμο που οδηγεί στον Μπάλο. 

Δηλαδή, εισπράττει περίπου 2.000€ με 3.000€ ανά ημέρα τη φουλ σεζόν, αφού ο αριθμός των επισκεπτών κυμαίνεται σε αυτά τα νούμερα. 

Ανάλογα και στην περιοχή του Ελαφονησίου οι δύο δήμοι που διαχειρίζονται τις δημοτικές καντίνες έχουν πάρα πολλά έσοδα καθημερινά από τους χιλιάδες επισκέπτες, αφού διαθέτουν ομπρελοκαθίσματα με πληρωμή, οι καντίνες έχουν και του «πουλιού το γάλα», ενώ υπάρχει ακόμα και τέλος χρήσης 0,5€ στις τουαλέτες (τουλάχιστον υπήρχε όταν είχα επισκεφθεί την περιοχή πριν μερικά χρόνια). Αθροιστικά τα έσοδα και τα κέρδη είναι πάρα πολλά. 

Τα παραπάνω ποσά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες για καθαριότητα στις δύο αυτές περιοχές; (Να σημειωθεί ότι και η εταιρεία που έχει τα καραβάκια μεταφοράς των επισκεπτών στον Μπάλο συνδράμει στην καθαριότητα της περιοχής).

Ενδεικτική είναι η φωτογραφία που ανέβασε αναγνώστης στη χθεσινή ανάρτηση του δημοσιεύματoς στη σελίδα μας στο facebook

Πού ακριβώς διαθέτουν τα χρήματα αυτά οι εμπλεκόμενοι Δήμοι και γιατί δεν τα διαθέτουν για καθαριότητα; 

Και αν τα διαθέτουν γιατί δεν επαρκούν, αφού με απλά μαθηματικά αλλά και πληροφορίες που έχουμε, τα έσοδα κάθε σεζόν ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή και παραπάνω;

Και τέλος, παρόλο που η πρακτική επιβολής εισιτηρίου σε ανάλογες περιπτώσεις, συνηθίζεται σε κάποιες χώρες του εξωτερικού (προσωπικά δεν το έχω συναντήσει σε παραλία), αν και εφόσον τα παραπάνω έσοδα των Δήμων δεν καλύπτουν τις ανάγκες για καθαριότητα της περιοχής, τότε θα πρέπει το κράτος να συμβάλει σε αυτό, θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να βρει μία λύση. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook