Την έκθεση επιμελείται η Μου-σειολόγος Μυρτώ Κοντομιτάκη - Στο Thalassa Beach Resort 

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου στις 8 μμ, εγκαινιάζεται στη MARE GALLERY του Thalassa Beach Resort στην Αγ.Μαρίνα Χανίων, η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, με τίτλο “Όταν οι Κρήτες κοιτούν τη Θάλασσα /  When Cretans look at the Sea”. Την έκθεση επιμελείται η Μου-σειολόγος Μυρτώ Κοντομιτάκη.

Όπως η ίδια επισημαίνει: 

Λατρεύω την Κρήτη. Χωρίς “αλλά”. 

Μια ζωή γελάω και κλαίω με τα καμώματα και τα παθήματά της, αντιστοίχως. 

Συνεκτικός ιστός μεταξύ της νήσου αυτής (η ίδια μια μικρογραφία του κόσμου) και της υπόλοιπης γης, είναι η θάλασσα. 

Και μέσα από το αεροπλάνο ακόμα κοιτάζω κάτω, μέχρι η θάλασσα να χαθεί εντελώς απ’ τα μά-τια.


Σε αυτήν την έκθεση, επτά Εικαστικοί από διάφορα μέρη της γης, εντός ή εκτός Ελλάδας και Κρήτης, πέντε ζωγράφοι και δύο φωτογράφοι, ερμηνεύουν τι σημαίνει ή συμβαίνει όταν οι Κρή-τες κοιτούν τη θάλασσα. Και οι επτά Εικαστικοί λατρεύουν τη θάλασσα. Και οι επτά Εικαστικοί λατρεύουν την Κρήτη: Έηγια Έλληνα, Σπύρος Ζερβουδάκης, Ανδρέας Ζυμβραγός, Τζαν Λιοδά-κη, Δημήτρης Μπαρούνης, Αναστασία Πετράκη, Κατερίνα Τσεμπελή.

Ανέκαθεν η αγαπημένη πολλών φιλόδοξων κατακτητών, η Κρήτη διατήρησε την ελευθερία της και τους ανθρώπους της,  δύο έννοιες ζωντανές και συνεχώς εξελισσόμενες. 

Η Θάλασσα δίδασκε και διδάσκει αυτήν την ελευθερία και παράλληλα υπογραμμίζει την υποβό-σκουσα παρουσία του ανεξέλεγκτου. 

Η Θάλασσα δίδασκε και διδάσκει το ποιοι είναι οι Κρήτες, αιώνια φέρνοντας και παίρνοντας αν-θρώπους, νοοτροπίες, μα και σκεπτικισμό, ακόμα και έκσταση…

Όταν οι Κρήτες κοιτούν τη Θάλασσα, συμβαίνουν και σημαίνουν τόσα προβλέψιμα, όσα και α-πρόβλεπτα που καθιστούν την κάθε ιστορική αποτύπωση, ποιητική αφήγηση, συγγραφική περι-γραφή, ενημερωτική εικονογράφιση, την όποια μορφή φανατισμού, την απόλυτη σφαιρικότητα σκέψης, την απελπισία μα και τον ενθουσιαμό,  προσπάθειες αποδεκτές και ευπρόσδεκτες ακό-μα.

Στην έκθεση “Όταν οι Κρήτες κοιτούν τη Θάλασσα”, ζωγράφοι και φωτογράφοι μας αφηγούνται εικαστικά το πώς σχηματίζεται στο δικό τους σύμπαν, αυτή η σχέση των άκρων,  η οποία σημα-τοδοτεί τελικά τι… το λιμάνι ή το ταξίδι;