Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για τις χώρες εκείνες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη η Γαλλία στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και περιέχει τις λεπτομέρειες των κοινών γαλλογερμανικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, όπως αποφασίστηκαν χθες (Τρίτη) στην συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί.

«Στο μέλλον, οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία σύγκλισης θα πρέπει να αναστέλλονται προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που δεν θα συμμορφώνονται με τις συστάσεις της διαδικασίας για τα υπερβολικά ελλείμματα» γράφουν οι δύο ηγέτες.

Στην ίδια επιστολή ζητούν από τον Βαν Ρομπάι να προεδρεύσει της ζώνης του ευρώ. Στην επιστολή τους, αντίγραφο της οποίας έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Σαρκοζί και Μέρκελ γράφουν στον πρόεδρο της ΕΕ ότι οι 17 «αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα εκλέξουν ένα πρόεδρο για μια θητεία δυόμισι ετών».

«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτή την ευθύνη» συνεχίζουν.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ αναφέρουν επίσης ότι «το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί». «Το ευρώ είναι το θεμέλιο της οικονομικής επιτυχίας μας και το σύμβολο της πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου μας» γράφουν.

Ο πρόεδρος και η καγκελάριος γράφουν, επίσης, πάντα βάσει των αποφάσεών τους της Τρίτης ότι «η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να ενισχυθεί περαιτέρω η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκαν αργά την Τρίτη και ανακοίνωσαν σειρά προτάσεων για την κρίση στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι δύο ηγέτες επιθυμούν το πάγωμα των κονδυλίων για τις χώρες εκείνες που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις της ΕΕ για την μείωση του ελλείμματος.